Сильна спека може знизити урожай пізніх культур на 20-30% – Гідрометцентр

Джерело:  GrainTrade
кукурудза

Несприятливі погодні умови, які встановилися у центральних, східних та південних регіонах України, та триватимуть ще певний час, можуть знизити урожай пізніх культур на 20-30%, – повідомляє Гідрометеоцентр у звіті «Оперативна інформація про несприятливі агрометеорологічні умови у липні 2024 року та їх вплив на формування урожаю пізніх агрокультур в Україні».

Починаючи з кінця червня Україною почала ширитися повітряна посуха, яка в багатьох регіонах поєдналася із ґрунтовою та станом на 15 липня охопила значні площі, на яких знаходяться близько 30-50% посівів пізніх культур.

«На тлі аномально високого рівня середньодобових температур та стрімкого накопичення ефективного тепла, сума якого ще з початку вегетації значно перевищувала середні багаторічні показники, спостерігається скорочення міжфазних періодів розвитку рослин сої, соняшника та кукурудзи, що може призвести до передчасного висихання рослин», – зазначають метеорологи.

Найбільш вразливою до високих температур зараз є кукурудза, яка в період цвітіння потребує великої кількості вологи. Зниження запасів ґрунтової вологи та тепловий стрес на окремих полях призвели до в’янення, припинення зростання, пожовтіння та засихання листків та стебел, подекуди рослин повністю.

«Спека викликає стерилізацію пилку, погане запилення рослин, формування череззерниці у качанів, що знижує підсумкову урожайність», – наголошується у звіті.

Суха та спекотна погода негативно вплине і на посіви соняшнику, оскільки призведе до формування дрібного насіння та зменшення урожайності.

За прогнозами метеорологів, після 18-20 липня в західних регіонах пройдуть короткочасні дощі та грози, які знизять температури до 25-28 оС.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!