Світовий урожай олійних у 2023/24 МР складе рекордні 672 млн тонн – USDA

Джерело:  OleoScope
USDA МСХ США

Світове виробництво олійних культур у сезоні-2023/24 може зрости на 7%, до рекордних 672 млн тонн. Такі дані озвучили фахівці Міністерства сільського господарства США (USDA) у травневому звіті. Як стверджують експерти, зростання очікується за рахунок збільшення валового збору соєвих бобів у Південній Америці, а також соняшнику в Євросоюзі, РФ та Україні.

При цьому, наголошують аналітики, виробництво сої в майбутньому сільгозгоду може зрости відразу на 11% (40 млн тонн), до 410,6 млн тонн.

«Якщо прогноз буде виправданий, то приріст у річному вирахуванні виявиться найвищим за більш ніж 10 років, головним чином за рахунок високих урожаїв в Аргентині після історичної посухи», – заявили в USDA.

Оцінка врожаю рапсу поки залишається незмінною, на рівні 87 млн тонн.

«Очікується, що Європейський Союз збереже позицію найбільшого виробника у світі, третій рік поспіль випереджаючи Канаду. Можливий додатковий приріст у Китаї та Індії, який компенсує втрати в Австралії, де збиральні площі скоротяться на 10% порівняно з попереднім сезоном», – зазначається у матеріалах USDA.

Світове виробництво насіння соняшника в 2023/24 МР збільшиться на 6% і складе 54,3 млн тонн, вважають у Мінсільгоспі США.

«Ринок, як і раніше, перебуває під впливом конфлікту в Україні. Виробництво у цьому регіоні трохи відновиться, оскільки фермери переорієнтуються із зернових на олійні. Однак урожай буде значно нижчим за доконфліктний рівень. Росія залишається найбільшим світовим виробником насіння соняшнику. У ЄС та РФ отримають рекордні врожаї. Інші галузі зростання виробництва – Казахстан та Аргентина», – говориться у звіті.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!