Світовий банк знижує прогнози на 2023 рік і попереджає про світову рецесію

Джерело:  УкрАгроКонсалт

Світовий банк знизив свої прогнози росту економіки для більшості країн і регіонів і попередив, що нові негативні потрясіння можуть схилити світову економіку до рецесії, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Світовий ВВП в 2023 році, ймовірно, зросте на 1,7%, що приблизно вдвічі менше, ніж прогнозувалось в червні 2022 року. Це буде третій найгірший показник за останні 30 років або близько того після спаду економічного зростання в 2009 і 2020 роках.

Світовий банк, який також знизив свої оцінки зростання світової економіки в 2024 році. Він заявляє, що стійка інфляція та вищі процентні ставки є одними з ключових причин. Також згадується вплив російського вторгнення в Україну та зниження обсягів інвестицій.

Президент Світового банку Девід Малпасс написав у передмові до піврічного звіту банку «Глобальні економічні перспективи»: ВВП країн з ринками, що розвиваються, і країн, що розвиваються, наприкінці 2024 року буде приблизно на 6% нижче рівня, очікуваного напередодні пандемії Covid-19.

Наслідки періоду вираженої економічної слабкості в США, Китаї та Європейському Союзі посилюють інші зустрічні вітри, з якими стикаються бідніші країни. Хоча інфляція пом’якшується, є ознаки того, що тиск стає більш стійким, і центральні банки змушені підвищувати процентні ставки швидше, ніж очікувалося.

«Поєднання повільного зростання, жорстких фінансових умов і великої заборгованості, ймовірно, послабить інвестиції та спровокує корпоративні дефолти. Потрібні термінові глобальні дії, щоб пом’якшити ризики глобальної рецесії та боргової кризи», – повідомили у Світовому банку.

Світовий банк, який переглядає свою операційну модель, повідомив, що зосередження на наступних сферах є критично важливим з огляду на обмежений політичний простір:

– Національні політики повинні забезпечити, щоб будь-яка фіскальна підтримка була зосереджена на вразливих групах;

– Інфляційні очікування мають залишатися стабільними;

– Фінансові системи повинні залишатися стійкими.

Світовий банк закликав до «суттєвого збільшення» інвестицій для країн, що розвиваються, включаючи нове фінансування від міжнародної спільноти та від перепрофілювання існуючих витрат, таких як неефективні субсидії на сільське господарство та паливо.

«Незважаючи на те, що зараз світ перебуває в дуже скрутному становищі, не повинно бути місця для поразки. Існують значні реформи, які можна здійснити зараз, щоб зміцнити верховенство права, покращити перспективи та побудувати сильнішу економіку з міцнішим приватним сектором і кращими можливостями для людей», – заявив Девід Малпасс.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!