Світові закупівлі пальмової олії зростають у IV кварталі

Джерело:  Oilworld
пальмова олія

Світові закупівлі пальмової олії зростають у цьому кварталі, оскільки покупці користуються знижкою, що розширюється, на тропічну олію, щоб конкурувати з соєвою олією, що має залучити чутливих до ціни споживачів і збільшити використання біопалива, за словами високопоставлених представників галузі.

Найвища знижка за десятиліття відверне попит на пальмову олію від соєвої та соняшникової олії та допоможе провідним виробникам Індонезії та Малайзії знизити запаси, які тиснули на ф’ючерси на еталон.

Пальмова олія для відвантаження до Індії в листопаді пропонується за ціною 941 долар за тонну, включаючи вартість, страхування та фрахт (CIF), порівняно з 1 364 доларами за сиру соєву олію, за даними шести трейдерів пальмової олії, які беруть участь у ринку. Ця знижка 423 долари є найбільшою за 10 років, сказали дилери.

Соняшникова олія пропонується за ціною 1400 доларів за тонну, повідомили дилери. Рік тому знижка пальмової олії на соєву олію складала близько 100 доларів за тонну.

«Попит на пальмову олію росте майже з усіх країн. Трейдери купують більше або для харчових цілей або для біопалива», – сказав Прадіп Чоудхрі, керуючий директор Gemini Edibles and Fats India Pvt Ltd, провідного індійського імпортера.

Зусилля провідного виробника пальмової олії Індонезії зі скорочення запасів за рахунок збільшення експорту в даний час тримають ціни під тиском, навіть коли олії, що конкурують, зростають, сказав дилер з Мумбаї з глобальною торговою фірмою.

Запаси пальмової олії в Індонезії наприкінці липня зросли до 5,91 млн. тонн з приблизно 4 млн. тонн наприкінці 2021 року, оскільки Джакарта ввела обмеження на експорт у першій половині 2022 року.

Величезна знижка на пальмову олію в даний час спонукає ключових покупців, таких як Індія, Пакистан, Європейський союз і Бангладеш, збільшити закупівлю для поставок за квартал, що закінчується в грудні, сказав дилер Мумбаї з глобальною торговою фірмою.

Імпорт пальмової олії до Індії у вересні підскочив до 1,2 мільйона тонн, що є найвищим показником за рік, і країна може імпортувати 3 мільйони тонн у четвертому кварталі, сказав дилер.

Попит на біопаливо

Відновлення світових цін на енергоносії, які ще більше зросли після рішення великих виробників нафти скоротити виробництво, також збільшило споживання пальмової олії для біопалива.

“Багато пальмової олії споживається для енергетичних цілей, оскільки в Європі існує обмежений запас мазуту та дизельного палива”, – сказав Чоудхрі з Gemini.

Європейські покупці роблять покупки пальмової олії для поставок у листопаді та грудні, оскільки змішування пальмової олії стало прибутковим через ралі цін на енергоносії, сказав високопосадовець малазійського виробника пальмової олії.

Ціни на соєву олію були підтримані високим споживанням у Сполучених Штатах біодизелю, і це зберігає премію соєвої олії незайманою, сказав чиновник.

Соєва олія використовується як сировина для виробництва біодизеля.

В останні кілька місяців покупки пальмової олії в Китаї були нижчими, ніж минулого року, але це може підскочити в найближчі місяці, оскільки акції виснажуються, сказав трейдер пальмової олії з Куала-Лумпура.

«Китайські покупці почали робити запити. Вони зацікавлені в пальмовому маслі, оскільки інші олії дуже дорогі», – сказав дилер.

Стійкі постачання у четвертому кварталі призведуть до зниження запасів у країнах-виробниках, і це зрештою призведе до зростання цін на пальмову олію, сказав Чоудхрі з Gemini.

“Поточна знижка йтиме з падінням акцій, і ми можемо побачити нормальну знижку близько 200 доларів”, – сказав він.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!