Світові трейдери агропродукцією можуть скоротити прибуток через велику пропозицію

Джерело:  УкрАгроКонсалт
зерно деньги экономика экспорт
UkrAgroConsult

Зниження доходів, що вдарило по ключовим світовим компаніям-трейдерам агропродукцією, може поглибитися, оскільки продовольча інфляція, яка сприяла зростанню прибутків до рекордного рівня в останні роки, зменшується, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

За оцінками Bloomberg, очікується, що Archer-Daniels-Midland Co. і Bunge Global SA відзвітують про найгірший ІІ кв. за останні 4 роки, причому рентабельність більшості їхніх бізнесів знижується.

Ринки пережили різкий розворот після того, як втрати врожаю та перебої з постачанням агропродукції, спричинені війною в Україні, призвели до того, що ціни на зерно досягли найвищих значень в 2022 році, створивши надприбуток для компаній, які займаються продажем агропродукції. Ф’ючерси на сою, кукурудзу та пшеницю знизились у зв’язку з відновленням виробництва, що зменшило прагнення покупців забезпечити поставки та змусило фермерів неохоче продавати свою продукцію. Цінові коливання також пом’якшилися, що ускладнило отримання прибутку від торгівлі.

«Середовище переробки та продажу сільськогосподарської продукції змінилося, особливо протягом другого кварталу 2024 року, порівняно з тим, що ми спостерігали за останні кілька років. Премія, яку ці компанії отримують за продаж продукції по всьому світу, знизилася», — повідомили в Citigroup Inc.

Очікується, що ADM повідомить про прибуток у розмірі 1,24 долара за акцію за ІІ кв. 2024 року, що на 34% менше, ніж в ІІ кв. 2023 року, і найнижче з 2020 року за аналогічний період, згідно з середніми оцінками Bloomberg. Прибуток за акцію Bunge знизився на 48% до 1,92 долара, що є найнижчим показником за будь-який період з І кв. 2020 року.

Компанія ADM – це «A», а Bunge – «B» в легендарній четвірці трейдерів ABCD, які домінували на ринках сільськогосподарських культур більше 100 років. Їх конкуренти Cargill Inc. і Louis Dreyfus Co. – «C» і «D» відповідно – належать до компаній, якими володіють приватні особи, і не звітують про прибутки.

Інвестори будуть уважно стежити за оновленими прогнозами Bunge щодо завершення придбання Viterra за 8 млрд доларів. В 2024 році акції Bunge зросли приблизно на 13%, тоді як ADM впали на 11%.

На додаток до зміни цін на зерно, трейдери страждають від того, що прибуток, який вони отримують від переробки сої на шрот і олію, що є ключовим фактором прибутку, зменшився.

Збільшення потужностей переробки в США було зустрінуто сповільненням зростання попиту на нафту для виробництва відновлюваного дизельного палива. Частково це пов’язано зі сплеском імпорту в США альтернативної сировини, наприклад використаної кулінарної олії та яловичого жиру. Відновлення пропозиції в Аргентині, найбільшому експортері соєвої олії та шроту, після посухи 2023 року також вплинуло на маржу.

Прибуток від кукурудзяного етанолу в США також був значно нижчим в ІІ кв. 2024 року, згідно з даними Bloomberg, що є особливо негативним для ADM.

Прибутки Bunge і ADM перевищували середні оцінки аналітиків майже кожен квартал протягом останніх кількох років. Рентабельність переробки сої в США почала стрімко зростати в червні 2024 року, чому сприяли повільніші, ніж очікувалося, продажі фермерами сої в Аргентині та те, що деякі американські переробники, які розпочали роботу раніше, ніж зазвичай, через сезонне обслуговування. Це підвищило перспективу ще одного підвищення доходів у ІІ кв. 2024 року, сигналізуючи про більш сильний ІІІ кв.

Поліпшення прогнозу спонукало аналітиків підвищити свій прогноз прибутку Bunge за весь рік до середнього 9,54 долара за акцію з 9,39 долара за акцію в червні, що вище прогнозу компанії в приблизно 9 доларів за акцію. Це порівняно з 13,66 долара за акцію в липні 2023 року.

Перспективи ще одного рекордного врожаю сої в США та збільшення нових переробних потужностей до 2025 року означають, що нещодавнє підвищення рентабельності може бути нетривалим.

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!