Світові ринки м’яса птиці відновлюються у міру пом’якшення проблем – Rabobank

Джерело:  Meatinfo
курятина

Згідно з останнім квартальним звітом Rabobank Poultry Quarterly, зростання світового ринку м’яса птиці в 2023 році, як очікується, буде повільним і становитиме лише 1%.

Проте, світові ринки м’яса птиці можуть на поступове поліпшення в четвертому кварталі 2023 року і на початку 2024 року, хоча рівень залежатиме від того, наскільки вони збалансовані. Після періоду повільного зростання споживання м’яса птиці через слабкої світової економіки та зростання цін в результаті зростання витрат, світовий попит має можливість деякого відновлення, головним чином завдяки зниженню витрат на корми і, отже, зниженню цін на курятину. Ринки залишаться значною мірою орієнтованими на ціни, але птах повинен мати можливість отримувати вигоду від її відносно конкурентоспроможних цін на багатьох ринках порівняно з іншими білками, такими як яловичина, свинина та альтернативні білки.

Rabobank повідомляє, що бачить покращення ринкових умов у США, Мексиці, Японії, Південній Африці, Індонезії та Китаї. Однак ситуація в Індонезії та Китаї буде крихкою. Ринок ЄС був сильним, але високий рівень імпорту свіжої курки чинить тиск. Бразилія та Таїланд зіткнулися з більш складними умовами, і їм буде потрібно більш суворий контроль за зростанням поставок на перенасичених внутрішніх ринках.

Очікується, що світова торгівля залишиться сильною у другому півріччі 2023 року після досягнення рекордного рівня 7,2 млн. тонн у першій половині року, що повністю зумовлено збільшенням торгівлі сирим м’ясом птиці, тоді як торгівля переробленим м’ясом птиці різко впала. На тлі зростання цін на ринках переваги споживачів у продуктах змінюються, і очікується, що ця тенденція збережеться у другому півріччі 2023 року та 2024 року. Очікується, що Бразилія виграє найбільше як лідер за собівартістю сирого курячого м’яса, тоді як Таїланду та Китаю необхідно переорієнтуватися на торгівлю сирою курятиною, що поставить під сумнів цінову позицію цих експортерів.

Втручання уряду, зумовлене продовольчою безпекою, геополітикою та стійкістю, продовжуватиме впливати на ринки та створювати нестабільність у світовій торгівлі. Пташиний грип залишається важливим фактором, який може раптово вплинути на світові ринки, як з точки зору місцевих поставок, так і з точки зору торгівлі, особливо якщо постраждають південні штати Бразилії.

Виробникам слід продовжувати приділяти увагу операційній стороні. Хоча ціни на корми трохи знизяться, операційні витрати, як і раніше, знаходяться на історичному максимумі, і існують ризики подальшої волатильності цін на зерно (через Ель-Ніньйо), а також цін та доступності енергоносіїв. Постійне лідерство з погляду витрат і закупівель залишатиметься ключовим чинником.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!