Світові поставки основних продуктів харчування будуть обмежені через посуху та обмеження на експорт

Джерело:  Reuters
котировки цена

Високі ціни на продовольство в останні роки спонукали фермерів по всьому світу вирощувати більше зернових та олійних культур, але споживачі зіткнуться зі скороченням поставок задовго до 2024 року на тлі несприятливої погоди Ель-Ніньйо, експортних обмежень та високих вимог до біопалива.

Світові ціни на пшеницю, кукурудзу та сою – після кількох років впевненого зростання – у 2023 році знизиться через послаблення проблем у Чорному морі та побоювання глобальної рецесії, хоча ціни залишаються вразливими до шоків пропозиції та продовольчої інфляції у Новому році, вважають аналітики та трейдери.

“Ситуація з постачанням зерна, безумовно, покращилася в 2023 році завдяки збільшенню врожаю в деяких ключових регіонах, які мають значення. Але насправді ми ще не вийшли з глухого кута”, – сказав Оле Хоуе, директор з консультаційних послуг сільськогосподарської брокерської компанії IKON Commodities у Сіднеї.

“У нас є прогноз погоди в Ель-Ніньйо, принаймні до квітня-травня, Бразилія майже напевно вироблятиме менше кукурудзи, а Китай дивує ринок, закуповуючи великі обсяги пшениці та кукурудзи на міжнародному ринку”.

ЕЛЬ-НІНЬЙО І ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКТІВ ЖИВЛЕННЯ

Погодний феномен Ель-Ніньйо, який цього року приніс посуху у більшу частину Азії, за прогнозами, збережеться у першій половині 2024 року, поставивши під загрозу постачання рису, пшениці, пальмової олії та інших сільськогосподарських продуктів у деяких провідних світових експортерів та імпортерів сільськогосподарської продукції. .

Трейдери та офіційні особи очікують, що виробництво рису в Азії у першій половині 2024 року знизиться, оскільки посушливі умови посіву та скорочення водосховищ, ймовірно, призведуть до зниження врожайності.

Світові постачання рису скоротилися цього року вже після того, як погодне явище Ель-Ніньйо призвело до скорочення виробництва, що спонукало Індію, на сьогоднішній день найбільшого у світі експортера, обмежити постачання.

У той час як інші зернові ринки втрачали ціну, ціни на рис зросли до найвищого рівня за 15 років у 2023 році, при цьому котирування в деяких азіатських експортних центрах зросли на 40-45%.

Наступному врожаю пшениці в Індії також загрожує нестача вологи, що може змусити другого за величиною споживача пшениці у світі вперше за шість років звернутися по імпорт, оскільки внутрішні запаси на державних складах впали до найнижчого рівня за сім років.

ФЕРМЕРИ ЗНАХОДЯТЬСЯ ПІД ЗАГРОЗОЮ

У квітні фермери Австралії, яка займає друге місце у світі з експорту пшениці, можуть розпочати сівбу свого врожаю на сухих ґрунтах після того, як місяці сильної спеки знизили цьогорічну врожайність і завершили трирічну серію рекордних урожаїв.

Це, ймовірно, спонукає покупців, включаючи Китай та Індонезію, шукати більші обсяги пшениці в інших експортерів у Північній Америці, Європі та Чорноморському регіоні.

“Ситуація з постачанням (пшениці) у поточному 2023/24 сільськогосподарському році, ймовірно, погіршиться порівняно з минулим сезоном”, – написав Commerzbank у примітці.

“Це пов’язано з тим, що експорт із важливих країн-виробників, ймовірно, буде значно нижчим”.

Що стосується постачання зерна, то очікується, що виробництво кукурудзи, пшениці та сої у Південній Америці покращиться у 2024 році, хоча нестійка погода у Бразилії залишає деякі сумніви.

В Аргентині рясні опади над сільськогосподарськими районами, ймовірно, збільшать виробництво соєвих бобів, кукурудзи та пшениці в одній із найбільших у світі країн-експортерів зерна.

За даними аргентинської зернової біржі Росаріо (BCR), 95% ранніх посівів кукурудзи та 75% соєвих бобів перебувають у стані “від відмінного до дуже хорошого” завдяки дощам, що йдуть з кінця жовтня по всьому регіону Пампасів країни.

У Бразилії в 2024 році очікується майже рекордне виробництво сільськогосподарської продукції, хоча оцінки виробництва сої та кукурудзи в країні були знижені в останні тижні через суху погоду.

Світове виробництво пальмової олії також, ймовірно, скоротиться наступного року через посушливу погоду Ель-Ніньо, що підтримає ціни на олію, які впали більш ніж на 10% у 2023 році. Зниження виробництва відбувається на тлі очікувань вищого попиту на виробництво біодизеля та олії для приготування їжі на основі пальмової олії.

“Ми бачимо більше ризиків підвищення цін, аніж зниження”, – сказав CoBank, провідний кредитор сільськогосподарського сектору США.

“Світові запаси зернових та олійних культур обмежені за історичними мірками, у Північній півкулі, ймовірно, вперше з 2015 року протягом вегетаційного періоду спостерігатиметься сильний клімат Ель-Ніньйо, долар має продовжити своє недавнє зниження, а світовий попит має повернутися до своєї довгострокової тенденції зростання”.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!