Світові ціни на пшеницю стрімко зростають через погодний фактор

Джерело:  УкрАгроКонсалт
пшеница доллар
UkrAgroConsult

У квітні українські аграрії з нетерпінням чекали гарного врожаю пшениці. Один із найпосушливіших травнів в Україні розвіяв ці надії. Це також призвело до стрімкого зростання цін на зерно, пожвавивши побоювання щодо подорожчання продуктів харчування, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

В росії, на яку разом з Україною припадає майже 1/3 світового експорту пшениці, спостерігалось пошкодження пшениці протягом травня – життєво важливого місяця для її розвитку. Несезонні морози знищили сотні тисяч гектарів посівів, і оскільки до збирання врожаю залишилися лічені тижні, шанси на суттєве відновлення зменшуються.

Ціни суттєво впали з рекордно високих значень, які спостерігалися одразу після вторгнення росії в Україну, значною мірою через високі врожаї пшениці в росії та стабільного експорту з України. Але погодний фактор повернув на ринок волатильність.

Еталонні ф’ючерси на пшеницю зросли на 1,5% 31 травня. Ціни можуть зрости на 14% за місяць, що стане найбільшим стрибком з лютого 2022 року, коли почалося вторгнення.

За даними Української Зернової Асоціації, в Україні очікується врожай пшениці у 19,1 млн тонн, що є найнижчим показником за останні 10 років. Весняні дощі допомогли компенсувати подальші втрати. Гідрометцентр України прогнозує збільшення кількості опадів по всій країні в найближчі тижні.

росія оголосила надзвичайний стан після того, як заморозки в перші тижні травня знищили сотні тисяч гектарів посівів. Аналітики знизили прогнози виробництва пшениці в росії більш ніж на 10% протягом травня. За даними операторів ринку, 40% площ озимої пшениці в ростовській області постраждали від морозної погоди. На цих полях врожайність буде на 20% нижчою за попередні оцінки.

Новини від інших ключових виробників. Австралія має справу із сухою погодою, а Індія, ймовірно, стане чистим імпортером, також підвищивши ціни. За даними USDA, світові запаси пшениці в сезоні 2024/25 скоротяться до дев’ятирічного мінімуму.

За даними Maxar, більша частина України, білорусі та південно-центральної частини росії пережила один із найпосушливіших травнів за всю історію спостережень. В східній частині України та в південно-східних районах центральної частини найближчими тижнями спостерігатиметься суха погода. Але протягом наступних 10 днів у західній частині та в західній частині центрального федерального округу росії можуть відбутися покращення.

Україна також пройшла випробування. В березні 2024 року їй вдалося збільшити експорт пшениці через свої чорноморські порти майже до довоєнного рівня. Але відтоді росія посилила свої атаки на портову та залізничну інфраструктуру, що призвело до значного скорочення експорту.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!