Світові ціни на продовольство наближаються до рекордно високого рівня

продукты
UkrAgroConsult

Автори статей:

Світові ціни на продовольчу продукцію підскочили до рекордного рівня у січні 2022 р., повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Індекс цін ООН зріс у січні на 1,1%, чому сприяло подорожчання рослинних олій та молочних продуктів. Показник наближається до рекордного максимуму 2011 р., а несприятлива погода для посівів сільгоспкультур та наслідки енергетичної кризи загрожують утримати ціни на високому рівні у майбутньому.

Інфляція активізувалась у всьому світі, і останнє підвищення продовольчого індексу ООН може ще більше збільшити бюджет домашніх господарств. Товари, що відстежуються ООН, продаються у продуктових магазинах або використовуються як корми для тварин. Це особливо погані новини для найбідніших споживачів та країн із найменшим доходом на душу населення.

«Найбідніші верстви населення відчують зростання цін найбільшою мірою. Високі витрати на енергію, високі витрати на продукти харчування та предмети першої необхідності — на них припадає більша частина їхніх загальних витрат», заявив заступник директора з ринків та торгівлі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Йозеф Шмідхубер.

Цукор був єдиним товаром, вартість якого протягом січня знизилася, тоді як ціни на м’ясо, зерно, молочні продукти та олії зросли. Країни від Туреччини до Парагваю стикаються із продовольчою інфляцією.

Зростаючі ціни на енергоносії підвищили привабливість біопалива із сільськогосподарських культур та підвищили вартість добрив та палива для фермерів. За словами Шмідхубера, це може призвести до скорочення сільськогосподарських ресурсів, особливо у країнах, що може збільшити залежність від імпорту сільськогосподарських культур у разі скорочення обсягів урожаю.

Постачання сільгоспкультур також зіштовхуються з ризиками через погану погоду та геополітичну напруженість. На соєвих полях у Південній Америці настала посуха, а ціни на пальмову олію досягли рекордного рівня через брак робочої сили та обмежень на експорт. Ситуація навколо України також змушує ринок стежити за будь-яким впливом на постачання зерна із Чорноморського регіону.

На даний момент виробництво щосили намагається не відставати від попиту, оскільки економіка відновлюється після пандемії, йдеться в записці, опублікованій компанією Agritel.

«Інфляція, що швидко зростає, почалася з енергоносіїв і сировини і тепер рухається у бік споживчих цін. Це завдає шкоди країнам, що розвиваються, які відстають через глибші і тривалі наслідки кризи», — йдеться у повідомленні Agritel.

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!