Світові ціни на добрива знижуються через те, що фермери стримують закупівлі

Джерело:  УкрАгроКонсалт
удобрения
UkrAgroConsult

Світові ціни на добрива знижуються, оскільки фермери, які відмовляються від високої ціни на добрива, стримують закупівлі, знижуючи попит і спричиняючи створенню надлишку, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Ціни на добрива зросли до рекордних значень на початку року після того, як санкції проти Білорусі і війна Росії в Україні сприяли різкому зростанню цін на добрива для сільськогосподарських культур. Це спонукало світові фірми з виробництва добрив збільшити закупівлі та транспортувати величезні обсяги продукції, щоб уникнути проблем з ланцюгом поставок і торгових обмежень на експортних ринках, таких як Росія.

Такі кроки призвели до збільшення запасів добрив у деяких ключових регіонах, і фермери просто їх не купують – ситуація, яка зараз обтяжує ринок. Це відбувається як у США, країні, яка є основним покупцем добрив і найбільшим у світі експортером кукурудзи, так і в Бразилії, постачальнику сої №1.

Щотижневий індекс для сечовини у Новому Орлеані знизився на 3,2% 14 жовтня, продовживши місячну тенденцію до зниження, оскільки американські фермери чекають, наскільки низькими можуть бути ціни. Бразильські фермери також припиняють закупівлі, що призводить до зниження цін через зростання кількості добрив.

За даними Bloomberg Intelligence, світові ціни на азот все ще торгуються майже в 5 разів вище середнього історичного рівня.

Працівники галузі виробництва добрив робили ставку на те, що фермери купуватимуть сировину, враховуючи, наскільки високими були ціни на зерно у світі. Але коли фермери побачили, що ціни на сільгоспкультури знизились від максимумів, вони почали стримувати витрати, переглядаючи рішення щодо внесення добрив, поставок і впливу на врожайність для майбутніх врожаїв. Наприклад, у той час як фермери, які вирощують кукурудзу, повинні вносити азот щороку, фермерам у США не часто потрібно робити це восени.

Початок осіннього сезону внесення добрив у США був не таким чудовим, заявив Джош Лінвілл, директор із добрив у StoneX. За його словами, ринок може побачити багато виробників, які хочуть купувати азот навесні, і ринку може бути важко задовольнити цей попит.

Бразилія, найбільший у світі імпортер добрив, стикається з подібними обставинами. Країна імпортувала рекордну кількість добрив в 2022 році, щоб гарантувати, що фермери матимуть достатньо ресурсів для розширення посівних площ.

«Рекордні темпи імпорту цього року заповнили склади, що змусило Бразилію реекспортувати надлишки», – заявила Майса Романелло, аналітик із добрив у Safras & Mercado. Це «тисне на внутрішні та міжнародні ціни, оскільки Бразилія імпортує менші обсяги в другій половині цього року».

За даними Бразильської національної асоціації добрив, поставки добрив у Бразилії з січня по липень впали на 8,7% порівняно з тим же періодом 2021 року. Асоціація прогнозує зниження обсягів поставок на 5-7% за весь рік.

Тим часом ціни на добрива в Бразилії впали майже вдвічі порівняно з квітневими максимумами, що змушує деяких дивуватися, наскільки низько вони можуть знизитись.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!