Світові ціни на пшеницю зросли на тлі можливого підвищення експортного мита на зерно в Росії

UkrAgroConsult

Автори статей:

Ціни на пшеницю зросли від Міннеаполісу до Парижа після того, як міністр сільського господарства Росії Дмитро Патрушев припустив, що країна може підвищити експортне мито на зерно у разі зростання цін, що посилило побоювання з приводу і без того напруженого світового ринку, повідомляє УкрАгроКонсалт з посиланням на  Bloomberg.

Росія може переглянути формулу плаваючого мита на експорт зерна у разі значного зростання світових цін, заявив міністр сільського господарства Дмитро Патрушев 11 листопада. Податок було запроваджено з середини 2021 року, щоб уповільнити експортний продаж та знизити внутрішню продовольчу інфляцію. За його словами, Росія також планує знову встановити квоту на експорт зерна у першій половині 2022 року.

На початку листопада ціни на пшеницю на біржі Чикаго досягли максимуму з 2012 року, а ф’ючерси на Паризькій біржі встановили рекорд після того, як посіви по всьому світу постраждали від посухи, заморозків і злив. USDA 9 листопада знизило прогноз зі світових поставок більше, ніж очікували аналітики.

«У разі значного зростання світових цін, скажімо, до 400 доларів за тонну і більше, формулу встановлення плаваючого експортного мита буде переглянуто у бік збільшення», – заявив Патрушев.

Нещодавні заходи з боку Росії, включаючи експортне мито та квоти, мали обмежений вплив на загальні сезонні обсяги. Експорт зерна продовжився навіть попри те, що плаваючий податок більш ніж подвоївся за останні місяці.

Тим не менш, трейдери, ймовірно, будуть у напрузі з огляду на обмеженість ринку.

Щоразу, коли у вас виникає думка про перегляд або обговорення квот та податків, це, як правило, викликає невеликий страх з приводу того, що, якщо це відбудеться. 9 листопада у нас також був звіт USDA, який знизив прогноз зі світових запасів пшениці і підвищив прогноз торгівлі до рекордного рівня», – заявив Метт Аммерманн, менеджер з ризиків у StoneX.

Розмір наступної квоти для Росії буде визначений наприкінці 2021 року «з урахуванням переглянутих обсягів урожаю, а також темпів експорту в першій половині поточного сільськогосподарського сезону», – сказав Патрушев.

Квота планується із середини лютого. Росія оцінює внутрішній попит приблизно 80 млн тонн зерна, заявила минулого тижня заступник міністра Оксана Лут.

Одним із можливих варіантів коригування податку могло б стати зниження неоподатковуваного порогу, який зараз становить 200 доларів за тонну пшениці, сказав Едуард Зернін, голова Російського союзу експортерів зерна.

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!