Світове виробництво зернових досягне у 2023 році рекордного рівня, а обсяг торгівлі у сезоні 2023–2024 років скоротиться – ФАО

Джерело:  ФАО

Поточний прогноз ФАО зі світового виробництва зернових у 2023 році був підвищений на 3,8 млн тонн в порівнянні з попереднім прогнозом і в даний час становить 2819 млн тонн, що на 0,9 відсотка (26,5 млн тонн) вище рівня . Таке підвищення обумовлено поліпшенням видів на врожай пшениці, прогноз світового виробництва якої у вересні був збільшений на 3,7 млн тонн і склав 785 млн тонн. Головною причиною цього стали нові, більш оптимістичні, ніж раніше, оцінки врожаю в Російській Федерації і в Україні на тлі сприятливих погодних умов, що зберігаються. Вони компенсували суттєве зниження прогнозу виробництва пшениці в Канаді, пов’язане із затяжною посухою в ключових провінціях-виробниках (Альберта і Саскачеван), яка призвела до погіршення видів на врожай в цілому. Прогнози з виробництва пшениці в Аргентині та Казахстані також знизилися, оскільки засушлива і спекотна погода, що зберігається в цих країнах, негативно позначилася на стані культур і стала причиною погіршення видів на врожай. Поточний прогноз ФАО зі світового виробництва фуражних зернових у 2023 році практично не змінився, склавши 1 511 млн тонн, що, проте, на 2,7 відсотка (39,2 млн тонн) перевищує рівень минулого року. Прогноз щодо світового виробництва кукурудзи цього місяця був незначно підвищений в основному завдяки покращенню видів на врожай у Бразилії, звідки надходять нові дані щодо площ та врожайності у міру збирання другого врожаю (сафрінья). Їхньому поліпшенню сприяли також загалом сприятливі погодні умови, що спостерігаються у Бразилії цього року, внаслідок чого обсяги виробництва, як очікується, досягнуто у 2023 році рекордного рівня. На противагу цьому підвищенню було незначно знижено прогноз щодо світового виробництва ячменю, що підкріпило ймовірність очікуваного скорочення цього показника у 2023 році порівняно з минулим роком. Зниження загальносвітового прогнозу головним чином пояснюється очікуваним зменшенням обсягів виробництва в Канаді, де види на врожай суттєво погіршилися через посушливі погодні умови в провінціях району прерій. Що стосується рису, то порівняно з вересневими показниками знизилися прогнози виробництва в Бангладеш, Нігерії та на Філіппінах, де посівні площі виявилися меншими, ніж передбачалося раніше. Однак це зниження було значною мірою компенсовано підвищенням прогнозів у Сполучених Штатах Америки, де, за офіційними оцінками, посівні площі цього сезону збільшилися набагато більше, ніж повідомлялося раніше, а також у Кот-д’Івуарі, де завдяки розширенню посівних площ та в Загалом сприятливим погодним умовам очікується рекордний урожай. Таким чином, прогноз щодо світового виробництва рису в сезоні 2023–2024 років становить 523,1 млн тонн (у перерахунку на обвалене зерно), практично не змінившись порівняно з вересневим прогнозом і на 1,0 відсотка перевищуючи минулорічний показник.

Обсяг споживання зернових у світі в сезоні 2023-2024 років оцінюється в 2804 млн тонн, що, як і раніше, на 0,8 відсотка (21,8 млн тонн) вище, ніж у сезоні 2022-2023 років, навіть незважаючи на вироблений в цьому місяці перегляд прогнозу у бік зниження на 3,1 млн тонн. Порівняно з минулим місяцем прогноз споживання пшениці знижений на 1,7 млн тонн – до 783 млн тонн, проте це значення на 0,5 відсотка перевищує рівень сезону 2022–2023 років. Таке підвищення, порівняно з попереднім сезоном, пояснюється переважно збільшенням обсягу продовольчого споживання, яке, як очікується, компенсує прогнозоване скорочення використання пшениці в кормових цілях, при цьому її використання для інших цілей залишиться на колишньому рівні. Загальний обсяг споживання фуражних зернових у сезоні 2023–2024 років прогнозується на рівні 1 500 млн тонн, що на 1,1 млн тонн менше вересневого показника, але все ж таки на 1,2 відсотка вище за рівень сезону 2022—2023. Підвищення прогнозу порівняно з минулим роком зумовлене головним чином очікуваним зростанням попиту на кукурудзу (передусім для використання в кормових цілях). Згідно з прогнозами, обсяг споживання сорго (в основному в кормових цілях) також збільшиться, а споживання ячменю навпаки скоротиться. Обсяг світового споживання рису в сезоні 2023–2024 років прогнозується на рівні 520,5 млн тонн, що практично не відрізняється від вересневого прогнозу і дозволяє говорити про другий поспіль сезон нульового або негативного зростання споживання на тлі подальшого скорочення використання рису в непродовольчих цілях, яке, як очікується, компенсує збільшення обсягів продовольчого споживання, що з зростанням чисельності населення.

Запаси зернових у світі на кінець сезону 2024 року, як очікується, становитимуть 884 млн тонн, що на 6,1 млн тонн більше, ніж прогнозувалося минулого місяця, і на 3,0 відсотка (25,4 млн тонн) є рекордним показником. Перегляд цього місяця рівня запасів на кінець сезону у бік підвищення у поєднанні зі зниженням прогнозу споживання дає більш високий загальний показник співвідношення запасів зернових до їх споживання в сезоні 2023–2024 років, який може становити 30,8 відсотка, що трохи вище за показник 30 ,6% у сезоні 2022–2023 років. Прогноз щодо загального обсягу запасів пшениці цього місяця був підвищений на 4,1 млн тонн і становить 319 млн тонн, що на 1,8 відсотка перевищує рівень відкриття сезону. Такий перегляд прогнозу у бік підвищення пов’язаний головним чином з очікуваним збільшенням запасів в Україні та Російській Федерації на тлі підвищення прогнозів виробництва. Аналогічним чином, збільшення запасів кукурудзи в Бразилії та Сполучених Штатах Америки, також обумовлене підвищенням прогнозів виробництва, стало головною причиною перегляду у бік підвищення на 1,6 млн тонн прогнозу за світовими запасами фуражних зернових у сезоні 2023–2024 років, що тепер становить 366  тонн, на 4,7% перевищуючи рівень відкриття сезону. У бік підвищення порівняно з вересневим прогнозом був також незначно скоригований прогноз щодо світових запасів рису на кінець сезону 2023–2024 років, який цього місяця становив 198,6 млн тонн. Перевищуючи на 1,7% рівень минулого року, цей показник досяг чергового рекордного значення, при цьому більша частина прогнозованого збільшення запасів припадає лише на кілька країн, серед яких Індія, а також Китай (материковий), Індонезія та Сполучені Штати Америки.

Поточний прогноз ФАО за обсягом світової торгівлі зерновими в сезоні 2023-2024 років порівняно з минулим місяцем не змінився, склавши близько 466 млн тонн, що на 1,7 відсотка (8,0 млн тонн) нижче показників сезону 2022-2020. Прогноз щодо світового експорту пшениці в сезоні 2023–2024 років (липень/червень) залишився на вересневому рівні – 193 млн тонн, що на 3,5 відсотка (7,0 млн тонн) менше, ніж минулого сезону. Прогнозоване збільшення обсягу експорту з Російської Федерації, пов’язане з наявністю значної пропозиції, компенсувало очікуване скорочення експорту з Австралії та Канади, де було знижено прогнози виробництва. Не змінився порівняно з минулим місяцем і прогноз щодо світової торгівлі фуражними зерновими в сезоні 2023–2024 років (липень/червень), що становить 220 млн. тонн. Це на 0,7% (1,5 млн тонн) нижче торішніх показників, що пояснюється насамперед скороченням обсягів світової торгівлі кукурудзою. Прогноз щодо світової торгівлі кукурудзою в сезоні 2023–2024 років цього місяця зберігся на рівні 178 млн тонн: коригування у бік підвищення прогнозів щодо поставок кукурудзи з Бразилії, що володіє великими запасами завдяки рекордному врожаю, компенсувало незначне зниження прогнозів. та Сполучених Штатів Америки. У результаті невеликого коригування у бік зниження прогнозів імпорту країнами Західної Африки обсяг світової торгівлі рисом у 2024 році (січень-грудень) прогнозується на рівні 53,0 млн. тонн, що лише на 0,5 млн. тонн перевищує низькі показники 2023 року. Як очікується, незначному відновленню торгівлі, головним чином, сприятиме збільшення поставок з Пакистану, М’янми та Таїланду, яке дозволить компенсувати очікуване скорочення обсягів експорту насамперед з Індії, а також з В’єтнаму.

Зведені таблиці

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!