Світове виробництво олійних культур у 2023/24 МР зросте на 4% – прогноз ФАО

Джерело:  FAO
ФАО

Очікується, що світове виробництво олійних культур продовжить зростати в 2023/24 МР і досягне нового рекордно високого рівня, що в основному відображає вищі прогнози щодо сої та соняшнику, більш ніж компенсуючи очікуване скорочення виробництва ріпаку.

Очікуване зростання виробництва сої насамперед залежить від очікувань значного відновлення виробництва в Аргентині та подальшого розширення площ у Бразилії за умови нормальних погодних умов в обох країнах. З іншого боку, виробництво сої у Сполучених Штатах Америки, ймовірно, знижуватиметься другий сезон поспіль через скорочення посівних площ.

Тим часом світове виробництво насіння соняшнику, за прогнозами, помітно збільшиться порівняно з попереднім сезоном, головним чином завдяки сприятливим умовам вирощування у Чорноморському регіоні та Європі. Навпаки, очікується, що світове виробництво ріпаку знизиться з рекордно високого рівня, зафіксованого у 2022/23 році, через очікуваний недобір урожаю в Австралії та Канаді на тлі несприятливих погодних умов.

Що стосується пальмової олії, то виробництво як в Індонезії, так і в Малайзії, за прогнозами, збільшиться, але лише незначно через очікування врожайності нижче за потенційну.

Прогнозується, що світове споживання олій/жирів у 2023/24 МР збільшиться на 2,5 відсотка порівняно з попереднім сезоном, чому сприятиме очікуване зростання споживання харчових продуктів та стійкий попит із боку біодизельного палива, особливо в Сполучених Штатах Америки. Тим часом світове споживання шротів, за прогнозами, зросте на 3,1 відсотка, чому сприятиме очікуване зростання виробництва, що збігається з очікуваним стійким зростанням споживання в комбікормової промисловості. За прогнозами, у 2023/24 МР міжнародна торгівля як олією, так і шротом залишиться на колишньому рівні, при цьому очікується, що основні країни-імпортери будуть добре забезпечені за рахунок своїх закупівель у попередньому сезоні.

Враховуючи, що світове виробництво олій/жирів, як очікується, з невеликим відривом від очікуваного споживання в 2023/24 МР, світові перехідні запаси олій/жирів, за прогнозами, скоротяться трохи нижче за їх початковий рівень, залишаючись при цьому вищими за середній рівень за останні роки . Щодо шроту, то світові кінцеві запаси, за прогнозами, продовжать зростати до чотирирічного максимуму, в основному через очікуване збільшення видобутку. Відповідно до таких фундаментальних показників світові ціни на олії продовжували знижуватися після досягнення рекордних максимумів у березні 2022 року. Світові ціни на шроти також знизилися останні місяці після тимчасового підвищення на початку 2023 року.

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!