Світове виробництво біопалива відстає у гонці за досягнення цільових показників чистих нульових викидів

Джерело:  Oilworld
биотопливо

Виробництво біопалива у всьому світі розвивається недостатньо швидко, щоб світовий енергетичний сектор міг досягти нульових викидів вуглекислого газу до 2050 року, заявила 26 вересня Міжнародна енергетична агенція у своїй оновленій дорожній карті Net Zero, при цьому доступність сировини, продуктів харчування та цін на добрива ставить під загрозу великі проблеми, повідомляє S&P Global Platts.

Виробництво біопалива збільшувалося в середньому на 4% на рік протягом останніх п’яти років, але воно має збільшуватися в середньому на 13% на рік, щоб досягти мети до 11 ексаджоулів (ЕДж) до 2030 року, повідомляє паризьке міжурядове агентство.

Наприклад, за останні п’ять років зростання виробництва дизельного палива на основі біомаси у всьому світі збільшилося в середньому на 9%. За даними МЕА, існуючі та оголошені проекти покриють половину збільшення попиту, якщо всі вони будуть реалізовані.

МЕА вперше опублікувало звіт під назвою «Чистий нуль до 2050 року: дорожня карта для глобального енергетичного сектора у 2021 році», в якому розглядаються різні шляхи скорочення викидів, що виробляються у виробництві електроенергії, на транспорті, промисловості та інших секторах.

У своєму останньому оновленні агентство підвищило свої оцінки глобальних викидів до 2030 року, щоб відобразити «надзвичайно сильне відновлення економічної активності та викидів після пандемії COVID-19, а також нездатність діяти останніми роками на глобальному рівні». швидкість, передбачену у нашому початковому звіті».

За даними МЕА, сучасний попит на рідке біопаливо, включаючи бензин, дизельне, суднове та авіаційне паливо, може збільшитися на 200%, перш ніж досягне піку приблизно 2040 року.

Після цього МЕА очікує, що поетапна відмова, що триває, від автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння призведе до зниження попиту на біопаливо для автомобільного транспорту, а в морській та авіаційній сфері буде використовуватися більше біопалива.

IEA Milestones for Biofuels 2022 2030 2035 2050
Biofuels share in road transport 5% 11% 12% 3%
Biofuels share in shipping 0% 8% 13% 19%
Biofuels share in aviation 0% 10% 22% 33%
Carbon capture from biofuels production(in MtCO2) 1 114 213 474

Пошук сировини

Відповідно до звіту МЕА, доступність та використання екологічно чистої сировини залишається ключовою перешкодою на шляху розширення глобального виробництва біопалива.

“Загальна потенційна ресурсна база всіх видів стійкої біоенергетики оцінюється приблизно в 100 ЕДж, з яких тільки 10 ЕДж в даний час використовуються для виробництва біопалива”, – заявили в МЕА.

Згідно зі звітом, на сучасну сировину, таку як жир, відпрацьоване кулінарне масло, харчові відходи та рослинні залишки, наразі припадає лише 12% виробництва біопалива. Очікується, що у 2030 році майже 40% виробництва біопалива вироблятиметься з передової сировини, яка не суперечить виробництву продуктів харчування та кормів.

Сюди також входять культури, вирощені на маргінальних пустках, залишки сільськогосподарського та лісового господарства, а також залишки олій та жирів. За даними МЕА, його використання також збільшиться до 2050 року до 75% загального обсягу виробництва біопалива.

За оцінками, щорічно утворюється близько 20 млн. тонн залишків олій і жирів, які можуть бути використані у виробництві біопалива, йдеться у звіті.

Однак низка проблем, таких як продуктивність, збирання, технологічний прогрес, викиди та стійкість, серед інших, залишаються ключовими перешкодами як для уряду, так і для промисловості у розширенні доступності сировини у прагненні збільшити виробництво біопалива.

Сировинні культури, що вирощуються на маргінальних і пустельних землях, мають потенціал для розширення пропозиції сировини, достатньої для досягнення збільшення поставок, що прогнозується у сценарії Нової Зеландії, зазначило МЕА, додавши, що для розширення виробництва біопалива необхідний технологічний прогрес.

Оскільки ринки сільськогосподарських товарів стикаються з безпрецедентною волатильністю, сировина є найбільшим фактором операційних витрат для біопереробних заводів, йдеться у звіті S&P Global Commodity Insights від 5 вересня.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!