Світове відновлення ринку пальмової олії відбудеться за рахунок попиту на біодизель та стагнації виробництва

Джерело:  Oilword
пальмова олія

Очікується, що в 2024 році світові ціни на пальмову олію в середньому зростуть, оскільки стагнація виробництва у основних виробників, Індонезії та Малайзії, а також зростання попиту на його використання у виробництві біодизелю призведуть до скорочення поставок наступного року, кажуть галузеві експерти.

Згідно із середньою оцінкою 11 ринків та урядових агентств, опитаних S&P Global Commodity Insights, у 2024 році ф’ючерси на сиру пальмову олію третього місяця (березень) на товарній біржі Малайзії, як очікується, становитимуть у середньому 4000 рингітів. ($856,44 за тонну).

Базовий контракт на пальмову олію, який впливає на міжнародні ціни на олію, у 2023 році склав у середньому 3 798 марокканців за тонну, що на 23% нижче, ніж у 2022 році, і в основному відповідає прогнозу ціни S&P Global у 3 800 марок за тонну на 3 січня

За даними S&P Global, на фізичних ринках країн походження Platts оцінив середню ціну сирої пальмової олії FOB Індонезія у $892,2/т.

Ключові фактори, що впливають на ціни на пальмову олію в 2024 році, включають Ель-Ніньйо, попит на біодизель, що зростає, стійкий попит на продукти харчування і низькі темпи зростання виробництва, заявили галузеві експерти на галузевій конференції в листопаді.

Прогноз з біодизельного палива оптимістичний

Зростання попиту на біопаливо в Індонезії — найбільшого у світі виробника та експортера пальмової олії — стане одним з основних драйверів попиту в 2024 році, прогнозувала Малайзійська рада з пальмової олії в грудні.

Очікується, що використання CPO в Індонезії як сировина для виробництва біодизельного палива зросте до 11–12 мільйонів тонн, що вперше у 2024 році перевищить внутрішнє споживання продуктів харчування приблизно на 10 мільйонів тонн, як показали торгові очікування.

Звуження спреду між цінами на пальмову олію та газойль, відоме як спред POGO, протягом 2023 року ще більше стимулюватиме розширення мандата Джакарти зі змішування біодизельного палива.

За даними S&P Global, у 2023 році середній спред POGO становив 39,8 долара порівняно із середнім показником за 2020–2022 роки, що становив 279,4 долара.

Негативний спред POGO, що спостерігався в період із серпня по листопад 2023 року, означає, що дискреційне змішування є прибутковим. Цей показник використовується біодизельною промисловістю для вимірювання витрат та прибутку за дотримання урядових постанов.

Джуліан МакГілл, економіст із сільського господарства і керуючий директор компанії Glenauk Economics, розташованої в Куала-Лумпурі, заявив у листопаді, що вимоги до біодизельного палива, що ростуть, у всьому світі «викидають з ладу основи рослинної олії».

Прогноз видобутку без змін

Виробництво пальмової олії в Малайзії та Індонезії, на яку припадає близько 85% світових поставок тропічної олії, може зареєструвати незначний приріст у 2024 році, оскільки посушлива погода та відсутність нових плантацій обмежують шанси на зростання пропозиції, згідно з широким опитуванням аналітиків.

Згідно з прогнозами відповідних галузевих регуляторів у листопаді, виробництво пальмової олії в Індонезії, ймовірно, залишиться стабільним у 2024 році на рівні 48,5 млн. тонн, тоді як виробництво в Малайзії наступного року очікується на рівні близько 18,5 млн. тонн, що також залишиться стабільним із 2023 року.

Прогнози метеорологічних агентств також підтвердили помірний погодний режим Ель-Ніньйо у 2023 та 2024 роках, що призведе до більш сухої погоди та меншої кількості опадів у Південно-Східній Азії.

Ель-Ніньйо залишається ключовим фактором для цін CPO у 2024 році, і його вплив на врожайність пальмової олії виявлятиметься лише через 10-12 місяців, сказала Айві Нг, аналітик із плантацій CIMB Investment Bank Bhd.

Під час суворішого Ель-Ніньйо у 2015–2016 роках урожай олійної пальми впав на 17% в Індонезії та на 9% у Малайзії.

Заглядаючи в майбутнє до 2024 року, ні Малайзія, ні Індонезія не прогнозують зростання виробництва пальмової олії. У ключових регіонах посівів на Суматрі та Калімантані з серпня по жовтень випала кількість опадів нижче за середню, що вплинуло на виробництво через явище Ель-Ніньйо, повідомило MPOC у грудні.

Очікується, що світове виробництво пальмової олії, яка становить 40% від загального обсягу світових поставок олії, зростатиме найнижчими темпами за чотири роки в 2023-2024 роках, заявив Томас Мільке, голова гамбурзької аналітичної фірми Oil World (Німеччина) на PIPOC листопаді 2023 року.

Прогноз експорту туманний

Очікується, що попит на пальмову олію з боку Індії та Китаю – двох найбільших покупців – буде трохи нижчим, ніж цього року. Очікується, що потенційна рецесія та високі процентні ставки у 2024 році знизять попит, сказав Нагородж Меда, голова консалтингової компанії TransGraph, яка спеціалізується на сировинних ризиках.

Імпорт пальмової олії в Індію досяг рекордного рівня в 10,5 млн тонн у 2022-23 маркетинговому році (листопад-жовтень) через нижчі ціни порівняно з соєвою та соняшниковою олією.

За даними різних галузевих джерел, у 2023-2024 МР імпорт Індії може змінюватись від 9,08 до 9,3 млн тонн.

Рік Китаю

Імпорт олії зріс на 1 млн тонн до 6,19 млн тонн у 2022-23 МР (липень-червень), що на 48% більше, ніж минулого року, і становив 6,4 млн тонн у 2023-24 МР, повідомила 8 Грудень Служба іноземного сільського господарства США.

Що стосується пункту призначення, то оцінка Platts сирої пальмової олії CFR Західного узбережжя Індії у 2023 році склала в середньому 937,1 долара США за тонну, згідно з даними S&P Global, тоді як середня ціна сирої пальмової олії CIF Rotterdam у 2023 році становила 957 2 долара США за тонну.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!