Світова торгівля молокопродуктами знизиться вперше за майже 20 років

Джерело:  AgroPortal.ua
молочные продукты

Світова торгівля молочними продуктами в 2022 році становитиме 85 млн т (у молочному еквіваленті), що на 3,4% менше, ніж у 2021-му. Це перше падіння за майже два десятиліття.

Про це пише у Telegram партнер проєктів «Інфагро» Максим Фастєєв з посиланням на звіт ФАО.

Як зазначається, зниження здебільшого спричинене різким спадом імпорту Китаєм, а також прогнозованим зниженням постачань до Нігерії, В’єтнаму і рф.

Cкорочення імпорту, ймовірно, буде частково компенсоване можливим збільшенням закупівель з боку Філіппін, Індонезії, Сполученого Королівства, Європейського Союзу та Мексики.

«У Китаї скорочення послуг у закладах громадського харчування, пов’язане із заходами стримування COVID-19, зростання внутрішнього виробництва молока та високі запаси можуть призвести до скорочення імпорту на 15%, або на понад 3 млн т (в еквіваленті молока). Це переважно стосується сироватки та сухого молока», — зазначає експерт.

Через скорочення світового попиту очікується зниження обсягів торгівлі кількох провідних експортерів, включаючи Нову Зеландію, ЄС, білорусь і Туреччину. Однак деякі країни, включаючи Мексику, Індію, Аргентину та США, можуть їх наростити завдяки географічній доступності окремих молочних продуктів, особливо вершкового масла та сухого молока, а також з огляду на двосторонні торгові домовленості, прогнозують спеціалісти.

Попри очікуване скорочення експорту, прогнозується, що в 2022 році світова торгівля вершковим маслом зросте на 6,2% порівняно з 2021-м, тоді як експорт сиру підвищиться несуттєво. А світова торгівля сухим незбираним молоком, сухим збираним молоком і сухою сироваткою, за прогнозами, впаде відповідно на 6,4%, 3,5% і 5,6% — здебільшого через скорочення закупівель Китаєм.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!