Світ рухається до «продовольчих війн» – Olam

Джерело:  Profinance
продовольствие

Протекціоністська політика посилює інфляцію, стверджує один із найбільших трейдерів сільськогосподарської продукції.

Світ очікують «продовольчі війни», оскільки геополітична напруженість і зміна клімату підштовхують країни до конфлікту через поставки, що скорочуються, вважає один з найбільших у світі трейдерів сільськогосподарської продукції.

«Ми вели багато війн через нафту. Ми вестимемо більш масштабні війни через їжу та воду», — сказав Санні Вергезе, виконавчий директор Olam Agri, сінгапурського сільськогосподарського торговельного будинку.

Виступаючи на споживчій конференції Redburn Atlantic та Rothschild минулого тижня, Вергезе попередив, що торгові бар’єри, встановлені урядами, які прагнуть зміцнити внутрішні запаси продовольства, посилили продовольчу інфляцію.

Великих торговців сільськогосподарськими товарами, які отримали рекордні прибутки у 2022 році після того, як війна рф в Україні призвела до різкого зростання цін на продовольство, звинувачують у тому, що вони посилюють інфляцію цін за рахунок націнок, які збільшують їхній прибуток.

Проте Вергезе стверджує, що підвищена інфляція цін на продовольство є результатом втручання держави. За його словами, поширення нетарифних торгових бар’єрів у 2022 році у відповідь на військовий конфлікт — 1266 із 154 країн — «створив перебільшений дисбаланс попиту та пропозиції».

За словами Вергезе, багатші країни накопичують надлишки стратегічних товарів, що призводить до підвищеного попиту і, як наслідок, зростання цін.

“Індія, Китай, усі мають буферні запаси”, – сказав він. «Це лише посилює глобальну проблему».

Ціни на продовольство почали зростати після «Ковіда-19» та підскочили після початку нападу рф на Україну, оскільки частину експорту зерна та добрив було заблоковано через нього. Це посилило відсутність продовольчої безпеки в бідних країнах і призвело до того, що споживачі по всьому світу зіткнулися із кризою вартості життя.

У зв’язку зі зростанням цін та зміною клімату, що перешкоджає сільськогосподарському виробництву в усьому світі, уряди все частіше вдаються до протекціоністської політики.

У 2022 році Індонезія заборонила експорт пальмової олії, щоб захистити внутрішній ринок, а минулого року Індія ввела обмеження на експорт деяких видів рису, намагаючись стримати зростання внутрішніх цін напередодні парламентських виборів, після того, як нестійкий мусон порушив виробництво і викликав побоювання з приводу дефіциту. постачання.

“Це було докорінно неправильно”, – сказав Вергезе. “Ви бачитимете це все частіше і частіше”.

Olam Agri, що займається переробкою та постачанням зернових та олійних культур, харчової олії, рису та бавовни, є частиною більшої групи компаній Olam Group. Харчовий та агропромисловий бізнес, що постачає інгредієнти, корми та клітковину для світових брендів від Nestlé до Unilever, пережив складний рік.

Минулого року влада Нігерії розпочала розслідування щодо цієї компанії, стверджуючи, що вона замішана в багатомільярдному шахрайстві. Акції компанії підскочили у лютому, коли з неї було знято звинувачення у неправомірних діях.

Olam Group також була змушена опублікувати попередження про прибуток у першій половині 2023 року. Навіть після вдалого другого півріччя компанія повідомила про 56-відсоткове падіння прибутку за весь рік до 278,7 млн ​​сінгапурських доларів (205,8 млн доларів США), звинувативши в цьому високі відсоткові ставки та «виключні збитки», спричинені низькою врожайністю мигдальних садів в Австралії.

Група заявила, що зниження прибутку частково стало результатом зменшення вкладу Olam Agri після продажу 35-відсоткової частки у цьому бізнесі у 2022 році дочірньої компанії Державного інвестиційного фонду Саудівської Аравії за 1,24 млрд. доларів. Olam Agri на 51 відсоток належить сінгапурській державній інвестиційній компанії Temasek Holdings.

Olam Group має давні плани щодо розміщення акцій Olam Agri у Саудівській Аравії, але вони неодноразово відкладалися з тих пір, як торговельний підрозділ був відокремлений від бізнесу з виробництва харчових інгредієнтів у 2020 році. Компанія Olam Food Ingredients зі штаб-квартирою в Лондоні є одним із найбільших у світі постачальників какао, кави, горіхів та спецій.

Говорячи про вплив зміни клімату на врожайність у світі, Вергезе закликав керівників споживчої галузі, що зібралися, включаючи босів Coca-Cola і Associated British Foods, «прокинутися» і вжити більш активних заходів щодо боротьби зі зміною клімату.

На його думку, уряди мають стягувати податок на вуглець. “Вуглець сьогодні безкоштовний, тому ми забруднюємо довкілля без розбору”, – сказав він.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!