Сухий порт на кордоні з Польщею окупиться за 5 років

Джерело:  AgroPortal.ua
сухой порт

Будівництво сухого порту на кордоні з Польщею є комерційно цікавим, навіть без державної підтримки.

Про це свідчать результати дослідження KSE («Київської школи економіки»), повідомив доцент KSE Олег Нів’євський.

Він зазначив, що в умовах блокування роботи чорноморських портів створення перевантажувальних терміналів на кордоні з ЄС стає актуальним.

Дослідники передбачили, що зерновий термінал може бути розташований на кордоні України та Польщі поблизу основних транспортних артерій, таких як автомагістраль та залізниця з двома типами колії: вузькою та широкою. Водночас близько до основних виробників зерна в регіоні.

Термінал потужністю зберігання 20 тис. т (14 силосів на 1400 т і 2 силоси на 500 т) з доробкою зерна, як очікується, має перевалювати близько 500 тис. т зернових та олійних культур на рік.

Розрахунки KSE показали, що інвестиції, необхідні для реалізації проєкту, становлять $12,55 млн. На будівництво терміналу піде 2 роки. За рахунок коштів проєкту також заплановані реінвестиції для заміни залізничних шпал кожні 4 роки з витратами, еквівалентними 40% від вартості будівництва залізничної колії. Через 10 років активна частина обладнання буде оновлена.

Показники ефективності проєкту такі:

  • чиста приведена вартість (NPV) — $2,994 млн;
  • внутрішня норма рентабельності (IRR) — 17,0% річних;
  • модифікована внутрішня норма рентабельності (MIRR) — 14,7% річних;
  • індекс прибутковості (PI) — 1,28;
  • звичайний термін окупності (RPB) — 5,1 років;
  • дисконтований термін окупності (DPB) — 10,9 років.

Прогнозований чистий дохід від реалізації терміналу може досягти $4,58 млн у 2026 році (у разі запуску в третьому кварталі 2025 р.), а маржа чистого прибутку (чистий прибуток/чистий дохід) становитиме 32%. Середня прогнозована рентабельність чистого прибутку становить 38%, рентабельність за показником EBITDA — 58%, порахували експерти.

«Життєздатним варіантом стратегії для проєкту є забезпечення щонайменше 50% річного завантаження елеватора власним зерном, що передбачає розвиток внутрішньої торгівлі. Це забезпечить прибутковість терміналу. Проєкт може бути цікавим для зернотрейдерів, які здатні забезпечити частину або навіть усе річне завантаження терміналу власним зерном», — зазначають аналітики.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!