Страхові компанії вже переглядають роботу в Чорному морі після виходу РФ із “зернової угоди”

Джерело:  Цензор.НЕТ
зерновой коридор

Міжнародні страхові компанії розглядають можливість заморозити страхування для будь-яких суден, які бажають плисти в Україну після того, як Росія 17 липня вийшла із “зернової угоди”, яка дозволяла безпечно експортувати зерно через Чорноморський коридор. Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела в галузі.

“Через крах угоди про Чорноморський коридор більшість судновласників тепер утримаються від заходів в українські порти”, – сказав Крістіан Вінтер Крістенсен, операційний директор данської судноплавної групи Norden.

Страхування було життєво важливим для забезпечення поставок через “зерновий коридор” і через рішення Росії вийти з угоди, страховиками переглядаються можливості продовження певної форма покриття збитків у разі пошкодження судна.

Деякі компанії намагатимуться отримати перевагу, значно підвищивши ціни, інші перестануть пропонувати страховку взагалі. Зокрема, страховий ринок Lloyd’s of London вже включив Чорноморський регіон до списку високого ризику.

“Річне страхування залишається в силі, але рейси до перелічених районів оцінюватимуться індивідуально”, – сказав Ніл Робертс, керівник морського та авіаційного відділу Lloyd’s Market Association (LMA).

Як повідомлялося, напередодні МЗС РФ офіційно повідомило, що без участі Росії “чорноморська ініціатива” припиняє своє функціонування з 18 липня.

Серед головних причин відмови від продовження “зернової угоди” у відомстві назвали заборону ввезення в РФ запчастин й обладнання для виробництва сільгосппродукції та добрив, “замороження” рахунків російських сільгоспкомпаній.

Також зазначається, що не були виконані умови щодо відновлення роботи аміакопроводу “Тольяті-Одеса” та підключення “Россєльхозбанку” до міжнародної системи SWIFT.

До того президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявляв, що домовився із російським президентом Путіним про продовження “зернової угоди”, яка дозволяє експорт українського зерна з чорноморських портів. Але згодом у Москві спростували заяви турецького президента.

Раніше генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував президенту Путіну продовжити “зернову угоду” в обмін на підключення дочірньої компанії “Россєльхозбанку” до міжнародної платіжної системи SWIFT.

Водночас 13 липня, Путін вчергове заявив, що вимоги Росії для продовження дії угоди не виконуються, але зазначив, що остаточне рішення про вихід з неї РФ ще не ухвалила. При цьому тиждень тому МЗС РФ фактично підтвердило блокування заходу суден до “зернового коридору”, повідомивши, що всі судна мають вийти з нього до 18 липня. 

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!