Ставки морських перевезень зерна з США знизилися у третьому кварталі

Джерело:  IDK
фрахт

Відповідно до звіту Міністерства сільського господарства США (USDA) про перевезення зерна від 26 жовтня, ставки морських фрахтових перевезень зерна з Перської затоки та північно-західної частини Тихого океану знизилися у третьому кварталі порівняно з попереднім кварталом та порівняно з минулим роком.

Порівняно із середнім показником за попередні чотири роки, ставки на маршрути з Перської затоки та північного заходу Тихого океану до Японії знизилися, тоді як ставки на маршрути з Перської затоки до Європи збільшилися.

«Як у квартальному, так і в річному обчисленні ставки морських фрахтових перевезень були нестабільними через екстремальні погодні умови, закриття українсько-чорноморського зернового коридору та песимізм ринку щодо відновлення економіки Китаю», — заявили в Міністерстві сільського господарства США.

У середньому ставки морських фрахтових перевезень зерна з Перської затоки до Японії в третьому кварталі склали в середньому $50,76 за тонну, що на 2% менше, ніж у попередньому кварталі, і на 22% менше, ніж рік тому. Він також знизився на 15% порівняно із середнім показником за чотири роки.

Від Тихоокеанського північного заходу до Японії середня ставка у третьому кварталі становила $27,43, що на 3% менше, ніж у попередньому кварталі, і на 28% менше, ніж рік тому. Ставки знизилися на 18% порівняно із середнім показником за чотири роки.

Ставки з Перської затоки до Європи склали $25,87 за тонну у третьому кварталі, що на 8% нижче, ніж минулого кварталу, і на 19%, ніж минулого року. Проте ставки зросли на 4% порівняно із середнім показником за чотири роки.

Поточні ставки, хоча й нижчі за річні піки, досягнуті на тижні, що закінчився 21 вересня, є сильними порівняно з більшою частиною третього кварталу.

За даними Міністерства сільського господарства США, хоча немає впевненості у тому, що вони продовжуватимуться, за останні два тижні ставки впали. На тлі зниження спотових цін попит Китаю на поповнення запасів залізняку був сильним протягом останніх двох місяців і, як очікується, збережеться. Крім того, зростання попиту на електроенергію в Китаї та зростання внутрішніх цін на вугілля стимулювали імпорт вугілля протягом останніх двох місяців.

Окрім того, очікується, що імпорт кукурудзи до Китаю буде високим.

«Імпорт до країни бразильської кукурудзи за конкурентоспроможними цінами, а також великі обсяги української кукурудзи, постачання якої розпочалося у жовтні, підвищують попит на суди класу Panamax», — заявили у Міністерстві сільського господарства США.

З 1 січня податок на викиди вуглецю стягуватиметься за всі заходи до портів Європейської економічної зони (тобто Європейського Союзу, Ісландії, Ліхтенштейну та Норвегії).

Дослідження показали, що податок на викиди вуглецю може підвищити вартість доставки або за рахунок підвищення ставок фрахту або за рахунок збільшення часу транзиту, повідомляє Міністерство сільського господарства США.

Нарешті, початок сезону збирання врожаю в Північній Америці може підвищити попит на судна та підвищити ставки.

«З іншого боку, ринок, як і раніше, сумнівається у повільному відновленні світової економіки на тлі високої інфляції», — йдеться у звіті Міністерства сільського господарства США. «На ринку сухих вантажів, як і раніше, є достатня кількість суден. Ці фактори можуть пом’якшити ставки.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!