США в ОБСЄ: “Росія має рекордні обсяги експорту пшениці і намагається приховати це”

Джерело:  Укрінформ
доллар

Росія відновила довоєнні обсяги експорту пшениці. Вони були б навіть вищими, якби не запроваджені самою РФ обмеження. Про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кетрін Брукер під час засідання Постійної ради ОБСЄ.

“Сполучені Штати засуджують односторонній вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи (BSGI). Ми рішуче підтримували ініціативу за посередництва ООН і Туреччини і приєднуємося до Генерального секретаря ООН Гутерріша та багатьох інших, висловлюючи розчарування тим, що Росія відмовилася від пропозицій ООН продовжити реалізацію ініціативи”, – заявила вона.

Брукер наголосила, що Кремль ставить під загрозу продовольчу безпеку у світі, намагаючись “покарати Україну та просувати свої власні інтереси”.

Вона зауважила, що з серпня 2022 року у межах BSGI вдалося відвантажити майже 33 млн тонн українського зерна та продуктів харчування. Понад половину зерна та дві третини пшениці доправлено у країни, що розвиваються, зокрема  до деяких з найбільш нестабільних у продовольчому плані регіонів світу.

Водночас Брукер зазначила, що експорт російської сільськогосподарської продукції “відновився до довоєнного рівня і був би ще вищим, якби не експортні обмеження, запроваджені самою Росією”.

“Жодні санкції G7 не спрямовані проти російського експорту продовольства та добрив, і Росія має рекордні обсяги експорту пшениці. Росія припинила ділитися даними про торгівлю, намагаючись приховати цей факт від світу”, – заявила вона.

За її словами, кожен рейс у межах BSGI сприяв зменшенню труднощів у найбідніших країнах світу, “оскільки вихід зерна на світові ринки знижує ціни на продовольство для всіх”.

“Призупинивши свою участь в BSGI й намагаючись прибрати українське зерно з ринку, Росія збільшить свою частку на ринку і зможе продавати свою пшеницю за вищою ціною. Ми вже бачили приклади одностороннього підвищення Росією цін на пшеницю для країн Африки. Закликаємо Росію негайно скасувати своє рішення, повернутися до переговорів, продовжити і повністю реалізувати ініціативу”, – заявила Брукер. 

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!