США хочуть знизити залежність світового ринку від російської агропродукції

фрахт стоп

Палата представників конгресу США ухвалила законопроєкт “Ні російській сільгосппродукції”, покликаний знизити залежність від російського продовольства.

Законопроект зобов’язує міністра фінансів США “голосом та впливом” підтримувати інвестиції в проєкти, які можуть знизити залежність країн у всьому світі від російських сільгосптоварів – зокрема, зерна та мінеральних добрив.

Деяким проєктам з російською участю можуть зробити виняток, але тільки в тому випадку, якщо це сприятиме національним інтересам США. “Світ не може покладатися на Росію чи інших супротивників жодним чином, але особливо в тому, щоб отримати необхідне нам продовольство. Цей закон зменшує нашу залежність від російських фермерів і повертає фокус на підтримку американських фермерів”, – пояснив один зі співавторів законопроєкту конгресмен Зак Нанн .

росія є найбільшим постачальником на світовий ринок пшениці (25%) та мінеральних добрив (20%). З цих сегментів США і хочуть видавити рф насамперед

Діятиме закон п’ять років з моменту затвердження президентом США. Але його можна скасувати, якщо президент доповість конгресу про те, що це потрібно для захисту національних інтересів США.

російські ЗМІ у відповідь на ухвалений закон звинувачують США в тому, що дія закону збільшить кількість голодуючих у світі, при цьому замовчуючи, що саме вторгнення в Україну, яка є дуже великим постачальником продовольства, поставило багато бідних країн перед голодом. Крім того, росія всіляко заважає Україні експортувати продовольство, при цьому сама всіма силами намагається відвоювати якнайбільше ринків і підсадити якнайбільше країн на своє продовольство, щоб потім диктувати їм свої умови або вимагаючи політичних поступок. Нижче наведемо думки російських експертів.

Проблема може виникнути з розширеним трактуванням закону, а не виконанням формального тексту документу, оцінює голова правління Союзу експортерів зерна Едуард Зернін, повідомляє російська газета. “Сама назва вже несе серйозний негативний меседж. На прикладі прихованих санкцій і проблем з банківським супроводом угод з російським зерном ми добре знаємо, який вплив зараз мають саме меседжі, а не формальні тексти документів”, – каже він. На думку Зерніна, головними у програші залишиться населення найбідніших країн, на яких може бути чинений черговий тиск. За оцінкою Всесвітньої продовольчої програми (ВВП) ООН, за рік кількість людей, які відчувають нестачу продовольства, збільшилася на 100,2 млн., до 716,1 млн. осіб.

США продовжують рухатися у напрямку фрагментації або поділу світової економіки на два блоки, в одному з яких лідерство залишається за США, каже доцент кафедри економічної теорії РЕУ ім. Г.В. Плеханова Катерина Новікова. У рамках цієї парадигми США і хочуть позбавитися будь-яких областей, в яких існує залежність від постачання продукції з Росії, у тому числі й у сільському господарстві. “Такий процес розмежування займе роки, але навряд чи його за поточних умов можна зупинити”, – вважає вона.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!