Попит на сою у Китаї, ймовірно, залишиться слабким до травня на тлі низької рентабельності виробництва

Джерело:  Oilworld
соя

Очікується, що попит у квітні знизиться на 20% порівняно з попередніми оцінками до 8 млн. тонн, тоді як у травні очікується падіння попиту на 10% до 9 млн. тонн, повідомили джерела S&P Global Platts.

Надлишок пропозиції соєвих бобів на початку року призвів до високих запасів, що позначилося на рентабельності переробки.

Згідно з останніми даними Головного митного управління, у період з 1 січня по 28 лютого Китай імпортував 16,17 млн. тонн соєвих бобів, що на 16% більше у річному обчисленні і є рекордом за цей період.

За словами джерел у переробці, викликане раптовим зростанням попиту на сою після скасування обмежень з нульовим рівнем COVID у грудні, вищий, ніж очікувалося, імпорт соєвих бобів у січні та лютому призвів до надвиробництва соєвого шроту. Це відбувається в той час, коли попит на свиней невеликий, що завдає подвійного удару по переробникам.

Китай зазвичай імпортує 95-97 мільйонів тонн сирих соєвих бобів на рік і переробляє понад 80% в багаті на білки корми для тварин на основі соєвого шроту, які в основному використовуються в його величезній свинарській галузі.

Однак, на думку аналітиків, перспективи споживання соєвого шроту в секторі свинарства країни слабкі принаймні до середини 2023 року.

Перешкоджання імпорту

Хоча соєвий шрот залишається найвикористовуванішим білковим інгредієнтом у кормах у Китаї, його частка у комбікормової суміші неухильно знижується з тих пір, як Міністерство сільського господарства та у справах сільських районів країни у 2021 році випустило рекомендації щодо скорочення використання соєвого шроту у кормах для тварин, спрямовані на скорочення залежності від імпорту олійних культур на тлі зростання побоювань щодо продовольчої безпеки.

Міністерство поставило собі за мету знизити частку соєвого шроту в кормах на 1 процентний пункт у 2022 році з 15,3% у 2021 році і далі до 13,5% до 2025 року, повідомили закордонні сільськогосподарські служби Міністерства сільського господарства США.

Деякі китайські комбікормові компанії з тих пір знизили норми включення соєвого шроту лише до 10% із типової норми 15%, повідомило Міністерство сільського господарства США 20 березня.

Виробники свиней та птиці також знизили норми споживання сої у спробі скоротити витрати з 2021 року, що призвело до зниження попиту на імпортні соєві боби, повідомило Міністерство сільського господарства США.

Надлишок свиней у поєднанні з вищими у річному обчисленні цінами на сою призвели до зниження рентабельності тваринництва та спонукали до скорочення витрат.

Свинарський сектор Китаю – найбільший у світі – стикається з надлишком пропозиції з 2022 року, а високі витрати на корми призвели до того, що заводчики зазнали суттєвих збитків, повідомила сільськогосподарська консалтингова компанія, що базується в Шанхаї.

Проте труднощі, з якими стикаються китайські свинарі, сприймаються як тимчасові. За прогнозами аналітиків, імпорт сої та споживання шроту відновляться, оскільки виробники свиней та птиці повернуться до прибутковості, а альтернативні корми, особливо пшениця, стануть менш конкурентоспроможними за ціною.

“Представники галузі очікують більш сприятливої прибутковості від продажу свиней у червні та липні, оскільки пропозиція пристосовується до попиту”, – повідомило Міністерство сільського господарства США. Повернення до прибутковості в секторі свинарства, ймовірно, збільшить попит на соєвий шрот, який залишається найбільш використовується білковим інгредієнтом в кормах.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!