Спред між бразильськими та американськими соєвими бобами знижується

Джерело:  Oilworld
соя

Експорт бразильської сої до Китаю за січень-липень виріс до рекордно високого рівня 50,4 млн тонн, згідно зі звітом міністерства зовнішньої торгівлі країни, або Secex, опублікованому в серпні. 7. Згідно з даними Secex, Бразилія експортувала 72,47 млн тонн соєвих бобів у період із січня по липень цього року, що на 19,7% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, при цьому левова частка поставок до Китаю за цей період склала 69,5%.

За словами сировинних аналітиків, порівняно з попередніми роками обсяги постачання бразильських олійних до Китаю значно зросли на тлі цінової конкурентоспроможності. За словами аналітиків, у період з березня по початок липня бразильські соєві боби продавалися з великою знижкою в діапазоні від 20 до 60 доларів за тонну в порівнянні з соєвими бобами її головного конкурента, США, повідомляє S&P Global Platts.

Китайські переробники зазвичай віддають перевагу багатим білком бразильським бобам олійним насінням американського походження. В результаті, на думку аналітиків, можливість закуповувати бразильські соєві боби у великих обсягах на тлі різких знижок була надто гарною для місцевих переробників та трейдерів, щоб упустити її.

Крім того, 2023 рік досі був виключно добрим роком для бразильських фермерів, які вирощують сою. Завдяки рекордному врожаю у розмірі понад 156 млн. тонн у 2022-23 маркетинговому році (січень-грудень 2023 р.) ціни на бразильські олійні культури були дуже конкурентоспроможними на міжнародному ринку, що призвело до високих показників експорту.

За прогнозами бразильської національної сільськогосподарської компанії Conab, американська країна експортує рекордні 96 млн. тонн соєвих бобів у 2022-23 МР, що на 25% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Соєві боби зі США стають конкурентоспроможними за ціною

Останніми тижнями Китай почав закуповувати більше соєвих бобів американського походження, оскільки ціни стали більш конкурентоспроможними. Згідно з оцінками Platts, базові ціни як у Бразилії, так і в США в останні дні почали зближуватися з наближенням сезону збору врожаю сої в США у вересні.

Platts, що входить до S&P Global Commodity Insights, оцінила вересневі поставки SOYEX FOB у Сантосі у 537,68 долара за тонну, а постачання SOYEX FOB у Новому Орлеані у 537,19 долара за тонну 7 серпня.

Як правило, продаж соєвих бобів у США різко зростає в період з жовтня по січень, тоді як бразильські боби продаються в підвищених обсягах до кінця року.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!