Споживання оливкової олії в Європі падає через збереження високих цін

Джерело:  Oilworld
оливковое масло

Сантьяго Міралес, заступник президента Іспанської федерації продовольчих банків, нещодавно заявив, що зростаючі ціни на оливкову олію перетворюють цей продукт на предмет розкоші.

“Ми купили оливкову олію за 2,33 євро, але зараз вона подорожчала до 5,00 євро за літр”, – сказав він місцевим ЗМІ. “Це більше не необхідність, це розкіш”.

Слова Міралеса перегукуються зі словами виробників оливкової олії в країні. Вони вважають, що висока ціна товару може вплинути на загальний попит в Іспанії.

Іспанська асоціація експортерів оливкової олії, промисловості та комерції (Asoliva) та Національна асоціація промислових пакувальників та переробників харчових олій (Anierac) зазначили, що ціни на оливкову олію в місцях походження зросли на 60 відсотків за останній рік. Для порівняння, роздрібні ціни зросли на 35%.

Ринкова обсерваторія Європейської комісії повідомила, що ціни у місцях походження зросли трохи менше в Італії (51 відсоток) та у Греції (42 відсотки).

Asoliva та Anierac попередили, що поточна динаміка цін на оливкову олію, безсумнівно, вплине на місцевий та міжнародний попит.

Після цього попередженням Міністерство сільського господарства, рибальства та продовольства Іспанії повідомило, що продажі оливкової олії минулого місяця склали 89 000 тонн, з яких 37 000 тонн було продано всередині країни.

За даними Agropopular, ці обсяги значно нижчі за 100 000 тонн, які зазвичай продаються щомісяця. Крім того, іспанські експортери заявили, що постачання у грудні вже скоротилося на 30 відсотків порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Poolred, база даних цін на оливкову олію, якою керує уряд Андалусії, показує, що ціни на всі сорти оливкової олії поступово підвищуються в місцях їх походження, досягаючи свого піку приблизно в середині січня.

Частина збільшення була пов’язана зі зниженням урожайності оливкової олії у західному Середземномор’ї, пов’язаної з цією невизначеністю та зростанням витрат для виробників.

Однак із середини січня динаміка цін почала змінюватися. Ціни на оливкову олію першого віджиму впали з 5,46 євро за літр у середині січня до 5,20 євро. Ціни на оливкову олію першого віджиму та лампанті також впали.

Деякі галузеві спостерігачі зазначили, що невелике зниження цін не одразу вплине на попит на продукцію, що, як очікується, залишиться низьким, оскільки споживачі борються зі складними обставинами.

Головним із них є інфляція. Незважаючи на недавнє зниження річних темпів інфляції по всьому Європейському Союзу, але особливо в Іспанії, вищі ціни на низку товарів та послуг продовжують впливати на рішення споживачів щодо купівлі продуктів харчування.

Італійська сільськогосподарська асоціація Coldiretti підрахувала, що у 2022 році італійські сім’ї витратили на продукти на 8 відсотків більше, ніж у попередньому році.

Щоб завадити споживачам вибирати більш дешеві альтернативи оливковій олії, виробники знизили свою маржу, щоб не втратити частку ринку, маневруючи у вузькому просторі, залишеному зростаючими витратами на виробничі ресурси, включаючи електроенергію, паливо, добрива та пакувальні матеріали.

Однак, як раніше припустив Міралес, сприйняття споживачами оливкової олії, можливо, змінюється, що спонукало міністра сільського господарства Іспанії Луїса Планаса звернутися до всього сектора з проханням працювати спільно, щоб зберегти ціни доступними для сімей у листопаді минулого року.

Нещодавнє запровадження зниженого ПДВ (податку на додану вартість) для цього сектору в Іспанії отримало високу оцінку асоціацій виробників. Однак вони заявили, що податок на пластик зменшив вигоди, отримані від цього заходу.

Крім того, уповільнення споживання оливкової олії може призвести до того, що великі національні та міжнародні покупці чекатимуть на стабілізацію ринкової динаміки, перш ніж укладати нові контракти, що, у свою чергу, може ще більше уповільнити продажі та вдарити по прибутку виробників.

В Італії, другому за обсягом ринку Європи, ціни на оливкову олію залишаються стабільними, при цьому ціни на оливкову олію першого віджиму не демонструють жодних ознак падіння.

Фірмові продукти, включаючи оливкову олію із захищеним найменуванням місця походження, продаються за ціною 8,50 євро за кілограм у Кьєті, 12,50 євро в Імперії, 14,00 євро у Флоренції та до 24,00 євро у Равенні.

“Будь-який, хто знайомий із сектором, вже знає, що минулого року ми значно знизили нашу маржу, але є фактори, які не залежать від нас, які впливають на кінцеву ціну продукту”, – сказав Примітіво Фернандес, директор Anierac.

Поточні оцінки Міжнародної ради з оливок (МОК) на врожайний 2022/23 рік показують, що споживання оливкової олії в ЄС знизиться до 1,4 млн. тонн з 1,55 млн. тонн у попередньому врожайному році.

Очікується також, що світове споживання сповільниться з 3,239 млн. тонн до 3,055 тонн.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!