Сповільнення продовольчої інфляції в світі: ціни на сільськогосподарську продукцію та нафту знижуються

Джерело:  УкрАгроКонсалт
продукты
UkrAgroConsult

Незабаром продовольчу інфляцію можна буде приборкати, принаймні тимчасово, оскільки ціни на сільськогосподарські товари знижуються після сплеску, який підвищив ціни на все, від хліба до курячих крилець, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Через 4 місяці після того, як російське вторгнення в Україну перевернуло торговельні потоки і змусило ф’ючерси зрости, страх перед нестачею зерна поступається місцем оптимізму щодо того, що ключові виробники зберуть врожай, достатньо великий, щоб допомогти поповнити стиснуті війною резерви. Це критично важливо для пшениці, необхідної для того, щоб нагодувати світ: кукурудза для свиней, курей і великої рогатої худоби; олійні культури для переробки.

«Постачання може бути не настільки погіршене, як ми думаємо, тому що інші регіони компенсують будь-які втрати з боку України, і це відбувається повсюдно», – заявили у ADM Investor Services.

Очікується, що Австралія, один з найбільших експортерів пшениці, дасть ще один величезний врожай в 2022 році, в той час, як найбільша посівна площа кукурудзи в Бразилії має таку кількість кукурудзи, що вона накопичується біля смітників. Занепокоєння в Північній Америці, що негаразди весняної погоди призведуть до значного скорочення зернових і посівних площ під сою, зменшилося.

Субіндекс Bloomberg Agriculture Spot на шляху до найбільшого щомісячного падіння з 2011 року. Поряд із послабленням занепокоєння з приводу скорочення запасів зернових та олійних культур, побоювання, що економічний спад може знизити попит, також збив ф’ючерси на врожай з останніх максимумів. Хоча такі зміни можуть зайняти час щоб дістатись до прилавків продуктових магазинів, ціни на курку та яловичину трохи знижуються, повідомляє Darden Restaurants Inc., власник мереж Olive Garden і LongHorn Steakhouse.

Ціни на нафту також відіграватимуть велику роль у визначенні курсу продовольчої інфляції до кінця 2022 року. Очікується, що рахунки в супермаркетах «вийдуть на середній рівень протягом наступних шести місяців, особливо якщо ціни на енергоносії знизяться», – заявив Джо Глаубер, колишній головний економіст Міністерства сільського господарства США.

Станом на 24 червня середня щоденна ціна галону бензину в США знижувалася протягом 10 днів поспіль після того, як піднялася до одного з найвищих показників за всю історію. Ф’ючерси на сиру нафту впали більш ніж на 10% з майже історичного максимуму за декілька днів після нападу Росії наприкінці лютого на Україну, одного з провідних у світі експортерів зерна та рослинної олії. Добрива, які є ключовими витратами для фермерів, знизились в ціні після рекордного зростання.

Індекс цін на харчові продукти Організації Об’єднаних Націй знизився з рекордно високого рівня в березні після того, як війна зупинила експорт з України і спричинила ряд санкцій проти Росії. Проте, навіть якщо знижені темпи зростання триватимуть, високі ціни на продукти харчування, ймовірно, продовжуватимуть тиснути на нужденних. Останній прогноз уряду США передбачає, що ціни на продукти харчування в цілому піднімуться на 8,5% в 2022 році, хоча у прогнозі не враховано нещодавнє падіння ф’ючерсів на сільськогосподарську продукцію.

Компані Goldman Sachs Group Inc., серед тих, хто спостерігає за ринковими товарами, зазначила, що ціни ще не досягли максимуму, навіть якщо широкий індекс спотових товарів Bloomberg знизився приблизно на 13% від рекорду.

В червні ф’ючерси на пшеницю та сою впали приблизно на 15%, а на кукурудзу – на 13%. Ціни на каву, цукор і какао також знизились. Згідно зі звітом Rabobank, високі ціни на молочні продукти досягли свого піку в ІІ кв. і почнуть знижуватись до кінця року.

У Китаї їжа – це більше питання національної безпеки, ніж інфляція. Оскільки витрати на зерно та олію зменшуються, очікується, що зростання споживчих цін у червні буде менше ніж на 2,5% порівняно з 2021 роком, повідомили в ANZ Bank China Co.

Поки що рано зупиняти продовольчу інфляцію, враховуючи невизначені перспективи поставок зерна з України, Індії та інших великих експортерів.

Пальмова олія, найбільш вживана рослинна олія в світі, впала в ціні приблизно на 30% зі свого піку, оскільки провідний постачальник – Індонезія – нарощує експорт, щоб зменшити роздуті запаси. Глибоке занурення разом із падінням ціни на соєвоу олію та подібні товари може передвіщати здешевлення предметів побуту, таких як шоколад, маргарин та шампунь. Але, як і на інших ринках сільськогосподарських культур, будь-які ознаки перебоїв у постачанні або поганої погоди можуть спровокувати чергове гаряче ралі.

Наразі падіння цін на ключові товари може спричинити таку необхідну паузу в інфляції. «Ринки дуже хотіли б знову бути менш напруженими», – заявили у Archer Consulting.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!