Спекулятивне падіння цін на ріпак у Парижі сягнуло 4%

Джерело:  GrainTrade
ріпак ціни

П’ятничне падіння цін на нафту на 3,7% та «чорний понеділок» на світових фондових ринках призвели до спекулятивного зниження котирувань на ріпак на біржі в Парижі, навіть не зважаючи на стабільні ціни на канолу та сою у США.

Листопадові ф’ючерси на ріпак на біржі в Парижі вчора впали на 4% до найнижчого з кінця квітня рівня 458,75 €/т або 497 $/т (-13,4% за місяць), хоча місяць тому вони сягали рекордних 514,5 €/т на тлі погіршення балансу ріпаку в ЄС у 2024/25 МР.

Листопадові ф’ючерси на канолу на біржі у Вінніпезі вчора залишилися на рівні 610 CAD/т або 441 $/т (-7% за місяць), оскільки тепла та суха погода в преріях сприятиме наливу каноли. Потрібні зараз опади поки не прогнозуються, тому котирування не будуть суттєво падати, поки не стануть зрозумілими перспективи майбутнього урожаю.

Вересневі ф’ючерси на соєву олію в Чикаго за тиждень впали ще на 5,6% до найнижчого з кінця 2020 р рівня 903 $/т (-18,8% за місяць).

В Україні експортери вчора опустили закупівельні ціни на ріпак на 500-700 грн/т до 21900-22300 грн/т з доставкою до портів Чорного моря, а деякі взагалі зупинили закупівлі.

Котирування на ріпак будуть відновлюватися по мірі збільшення на світових ринках спекулятивного капіталу, виведеного з акцій, оскільки баланс по ріпаку в ЄС в поточному сезоні залишатиметься напруженим.

Жовтневі ф’ючерси на нафту марки Brent на біржі ICE Futures у Лондоні за дві сесії впали на 4,2% до 76,4 $/барель (-11,2% за місяць), але вчора наприкінці торгів виросли до 77,2 $/барель на новинах про підготовку Ірану до нападу на Ізраїль найближчим часом. Нагадаємо, що Іран та рф найбільше зацікавлені в ескалації на Близькому Сході, яка призведе до зростання цін на нафту та дозволить отримати надприбутки для продовження воєнних дій.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!