Спекотна та суха погода знижує врожайність пальмової олії у найбільшому штаті Малайзії

Джерело:  Oilworld

Плантації з виробництва пальмової олії в Сабахе, найбільшому штаті Малайзії, що виробляє сировину, відчувають дефіцит води через ранні ознаки Ель-Ніньо, що знижує врожайність і погіршує наслідки недостатнього внесення добрив і нестачі робочої сили, що спостерігаються протягом останніх трьох років.

Малайзія, другий за величиною виробник пальмової олії у світі, очікує на слабку або помірну Ель-Ніньо з червня по листопад, з прогнозом зниження кількості опадів і підвищення температури від 0,5 до 1,0 градуса за Цельсієм.

“Через проблеми з погодою ми переглянули наш прогноз урожайності у бік зниження і очікуємо зниження врожайності на 10-15% у 2023 році”, – сказав Марк Адріан, старший менеджер плантаційної фірми середнього розміру в штаті Сабах.

Плантатори в штаті Сабах заявили, що вага зібраних пальмових плодів скоротилася на 10-30% після спекотної погоди з лютого, і очікують, що це торкнеться майбутнього сезону високого врожаю з липня по вересень.

«Мої дерева страждають. Мої посіви стають меншими, на моїх долонях з’являються ознаки водного стресу», — сказав Фабіан Лім, керуючий маєтком у штаті Сабах.

“Велика частина мого врожаю в травні скоротилася до 20 кг на гроно порівняно із середнім річним показником 22 кг на гроно”, – сказав Лім.

На Сабах на острові Борнео припадає 27% площі олійних пальм у Малайзії. Виробництво в Малайзії протягом останніх чотирьох років залишалося на колишньому рівні, незважаючи на попит, що зростає, на найдешевшу в світі харчову олію, повідомляє oilworld.ru з посиланням на Рейтер.

Плантатори готуються до ще одного року обмежених поставок, частково через брак добрив після пандемії коронавірусу та зростання витрат через конфлікт між Росією та Україною.

Ель-Ніньо посилить наслідки недостатнього внесення добрив і загрожує знизити врожайність у 2023 та 2024 роках, кажуть гравці галузі та офіційні особи, що підтримає ціни на найдешевшу у світі харчову олію та посилить побоювання з приводу інфляції продуктів харчування.

Високі температури також збільшують ризик появи гусениць кропиви та мішечниці, а сухий ґрунт перешкоджає поглинанню поживних речовин пальмами, що потребують добрив.

«Отже, деревам потрібно менше їсти і пити», — сказав Лім, який планує свою програму добрив з урахуванням прогнозів дощу та подвоїв частоту моніторингу, щоб переконатися, що в маєтку немає спалахів шкідників, що листогризять.

Адріан, інший керуючий маєтком, сказав, що він зменшує втрату вологи в ґрунті, використовуючи порожні пальмові грона як мульча між рядами пальм.

Однак, за його словами, велике занепокоєння викликає давня нестача робітників для збирання врожаю.

Серйозний дефіцит робочої сили в залежній від мігрантів Малайзії, викликаний пандемією, почав слабшати цього року після того, як уряд послабив обмеження на найм, але багато плантацій, як і раніше, стикаються з нестачею робочої сили напередодні основного врожаю в липні-вересні.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!