“Союз птахівників” констатує зниження цін на курячі яйця у листопаді

яйця

Асоціація “Союз птахівників” констатує зниження цін на курячі яйця у листопаді. Про це розповів виконавчий директор асоціації “Союз птахівників” Сергій Карпенко.

“Вже наприкінці жовтня спостерігалася цінова стабілізація на ринку, а з початку листопада почалося зменшення відпускних цін виробників, що зумовлено збільшенням пропозиції на ринку. За минулий тиждень оптово-відпускні ціни виробників знизилися на 10%. В подальшому на ціноутворення будуть впливати ринкові фактори, під дією яких можливе як подальше зниження цін, так і їх збільшення. Виробництво зараз знаходиться в нетипових умовах, внаслідок перебоїв з енергопостачанням порушуються всі технологічні процеси, що призводить до збільшення виробничих витрат, підвищуються ризики зазнання збитків внаслідок загибелі птиці”, – сказав він.

За словами Карпенка, у вересні-жовтні були як об’єктивні причини зростання оптово-відпускних цін виробників на яйця через збільшення основних виробничих витрат та зростання собівартості продукції, так і через наслідки збитковості сектору в останні роки та військових дій на території України.

Додатково до цього суттєво вплинув на ціноутворення на ринку яєць сезонний фактор.

Він зазначив, що ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку домогосподарств у структурі виробництва (понад 53%).

“Найдешевші промислові яйця зазвичай у весняно-літній період, що пов’язано із збільшенням пропозиції від господарств населення, зміною раціону харчування та умов зберігання яєць в період дії підвищених температур … Із збільшенням виробництва яєць в господарствах населення в весняно-літній період спостерігається зниження як оптово-відпускних цін промислових виробників, так і відповідно споживчих цін на яйця курячі харчові. І навпаки, із зменшенням виробництва в осінньо-зимовий період ціни збільшуються”, – сказав Карпенко

Також, за словами Карпенка, з початку серпня, з підписанням “зернової угоди” і відкриттям морських портів, відбувається поступове підвищення цін на зернові, олійні культури та продукти їх переробки, які формують ціну комбікорму, який, в свою чергу, становить 65-70% собівартості яйця.

Після коригування НБУ офіційного курсу гривні до долара на 25%, зросла вартість добового молодняку, кормових добавок, ветеринарних препаратів, пакувальних матеріалів, обладнання та запасних частин. З вересня суттєво подорожчали енергоносії (природній газ та електроенергія) для промислових споживачів, збільшилися логістичні витрати через ріст цін на пальне. Всі ці фактори призвели до збільшення собівартості продукції”, – зазначив він.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!