Соєві боби на CBOT зростають, оскільки фонди викуповують короткі позиції

Джерело:  Oilworld
долар

Аналітики зазначають, що ф’ючерси на сою на товарній біржі Чикаго виросли в понеділок, оскільки сировинні фонди викупили значні обсяги коротких позицій, а долар США ослаб.

Соєві боби CBOT за контрактом на серпень зросли на 15 центів до 10,44-1/4 доларів за бушель.

Найбільш активні ф’ючерси на соєві боби у листопаді зросли на 13,5 цента до 10,40-3/4 долара за бушель.

Ф’ючерс на соєвий шрот CBOT у серпні закрився зі зниженням на 80 центів до 360,70 доларів за коротку тонну

Ф’ючерси на соєву олію CBOT у серпні закрилися зі зниженням на 0,67 цента до 41,04 цента за фунт.

Новини, що вказують на потенційний спад економіки США, спонукали фонди викуповувати свої короткі позиції.

Ослаблення долара підтримало ціни, оскільки зробило експорт США більш конкурентоспроможним.

У центральній частині сільськогосподарського поясу США прогнозується сприятлива погода.

Напередодні щотижневого звіту Міністерства сільського господарства США про хід посівних робіт, який має бути опублікований пізніше у понеділок, опитані агентством Reuters аналітики в середньому очікували, що уряд повідомить про 66% урожаю сої у хорошому чи відмінному стані, що на 1 процентний пункт менше, ніж попереднього тижня.

Міністерство сільського господарства США повідомило, що за останній тиждень обсяг експортних перевірок американської кукурудзи становив 261 203 тонни, що відповідає торговим очікуванням у розмірі від 200 000 до 475 000 тонн.

Найактивніша пшениця CBOT трохи зміцнилася, оскільки очікувалося, що Міністерство сільського господарства США знизить рейтинг ярої пшениці.

Ф’ючерси впали через велику пропозицію та загальний спад на світовому ринку.

Ф’ючерс на вересневу м’яку червонозерну пшеницю озиму на CBOT виріс на 1/2 цента до 5,39-1/2 долара за бушель.

Тверда червонозерна пшениця озима марки KC подорожчала на 1/2 цента до 5,60-1/4 долара за бушель.

Вересневий ф’ючерс на яру пшеницю на MGEX впав на 7,5 цента і закрився на позначці 5,87,2 долара за бушель.

Раніше на пшеницю чинив тиск ослаблення інших ринків після розпродажу на фондових ринках через побоювання рецесії в США.

Напередодні щотижневого звіту Міністерства сільського господарства США про хід збирання врожаю, який має бути опублікований пізніше в понеділок, опитані агентством Reuters аналітики в середньому очікували, що уряд повідомить про хороший чи відмінний стан 73% урожаю ярої пшениці, що на 1% менше тижнем раніше.

Міністерство сільського господарства США повідомило, що за останній тиждень обсяг експортних перевірок американської пшениці становив 440 888 тонн, що відповідає торговим очікуванням у розмірі 300 000–475 000 тонн.

За даними Міністерства сільського господарства, експорт зерна з України у сезоні липень-червень 2024/25 станом на 5 серпня становив майже 3,7 млн ​​тонн, що на 40% більше, ніж 2,6 млн тонн на ту саму дату сезоном раніше.

Аналітики зазначають, що експортні ціни на російську пшеницю минулого тижня загалом залишалися стабільними, відзначаючи невелике відновлення експортних поставок.

Ф’ючерси на кукурудзу на товарній біржі Чикаго виросли в понеділок, оскільки сировинні фонди викупили короткі позиції на тлі ознак ослаблення економіки США, а долар США почав знижуватися, повідомляють аналітики ринку.

Ф’ючерси на кукурудзу у вересні зросли на 4,5 цента до $3,90-3,4 за бушель.

Найактивніша груднева кукурудза зросла на 3-3/4 центи до 4,07 долара за бушель.

За словами аналітиків, світові ринки впали через ознак рецесії, що насувається в США, але сировинні фонди почали активно викуповувати короткі позиції, щоб знизити ризик.

На думку аналітиків, ослаблення долара зробило експорт США привабливішим.

Аналітики, опитані агентством Reuters, у середньому прогнозували, що Міністерство сільського господарства США у своєму щотижневому звіті про хід та стан посівів оцінить 67% урожаю кукурудзи як хороший чи відмінний, що на 1 процентний пункт нижче, ніж попереднього тижня, оскільки посушливі умови трохи посилилися у посівному поясі Середнього Заходу.

У понеділок світові фондові ринки впали, оскільки побоювання рецесії в США змусили інвесторів уникати ризику, при цьому роблячи ставку на те, що для порятунку зростання потрібно зниження ставок, оскільки долар падає по відношенню до основних валют.

Низький тренд долара є фактором підтримки для кукурудзи та сої, сказав Ренді Плейс, аналітик Hightower Report. Слабкіший долар, як правило, робить експорт США привабливішим.

Він додав, що товарні фонди вже сильно продешевили в кукурудзі та соєвих бобах. Коли фондовий ринок значно падає, а енергоносії та метали також падають, фондам доводиться знижувати ризик та викуповувати частину своїх коротких позицій, сказав Плейс.

Але він сказав, що пшениця зазнає труднощів з великим балансом США. “Це свого роду темна хмара над пшеницею”.

Збір урожаю пшениці в ЄС, якому завадили літні дощі, показав прогрес. Французькі фермери зібрали 67% врожаю м’якої пшениці цього року до 29 липня, що вище 41% тижнем раніше, хоч і відстає від звичайного прогресу через те, що роботи було перервано дощем.

=======================

Щотижневі рейтинги стану врожаю кукурудзи в США знизилися минулого тижня, що відповідає оцінкам аналітиків, проте рейтинги сої покращилися, показали дані уряду США в понеділок.

Міністерство сільського господарства США (USDA) у своєму щотижневому звіті про хід посівних робіт оцінило 68% урожаю сої як хороше або відмінне, що вище 67% минулого тижня, тоді як 14 аналітиків, опитаних Reuters, в середньому очікували зниження на 1 процентний пункт.

Більшість соєвих бобів на Середньому Заході утворює стручки у серпні, що робить цей місяць критично важливим для визначення врожайності.

Уряд оцінив 67% врожаю кукурудзи як добрий і відмінний, що нижче 68% тиждень тому і відповідає середній оцінці аналітиків.

Рейтинги обох культур, як і раніше, є найвищими для цієї пори року з 2020 року, що підкреслює очікування великих урожаїв у США, через які ф’ючерси на кукурудзу і соєві боби на товарній біржі Чикаго досягли найнижчих рівнів майже за чотири роки.

Частка кукурудзи в США, розташована в посушливій зоні, зросла до 5% до 30 липня з 4% попереднього тижня. Роком раніше близько 57% урожаю розташовувалося в зоні, що зазнає посухи, згідно з даними USDA.

США є найбільшим у світі експортером кукурудзи та другим за величиною постачальником сої після Бразилії.

Рейтинги стану ярої пшениці в США залишилися стабільними, 74% урожаю в хорошому або відмінному стані, тоді як аналітики в середньому очікували зниження на 1 пункт. Урожай ярої пшениці був зібраний на 6%, що нижче за середню оцінку аналітиків у 8% і п’ятирічного середнього показника в 10%.

Збирання озимої пшениці в США завершено на 88%, що нижче за середню оцінку аналітиків у 89%, але вище за п’ятирічний середній показник у 86%.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!