Соя втрачає позиції, або Чому українські фермери змінюють польові пріоритети

соя состояние посевов

Сої на українських полях поменшало. У Держстаті стверджують, що за останні п’ять років площі під цією культурою скоротились практично на третину.

AgroPortal.ua звернувся до експертів, аби розібратись, чи зникне соя з трійки культур-лідерів України, і що стало причиною такої тенденції.

Президент Української асоціації виробників і переробників сої Віктор Тимченко підтвердив інформацію про те, що сої вирощувати стали значно менше.

«Якщо у 2003 р. під соєю у нас було 190 га землі, то вже у 2014-му стало 2,15 млн га. Однак цього року — лише 1,28 млн га. Ми спостерігаємо зниження зацікавленості цією культурою. Але що буде наступного сезону — складно сказати», — зазначає Віктор Тимченко.

Він додає, що у 2017-2019 рр. діяв закон про так звані «соєві правки», експортерам, трейдерам відмовили у поверненні ПДВ. Після цього ціни на сою одразу впали, що негативно вплинуло на кількість посівних площ.

Ріст цін не вплинув на збільшення посівних площ, адже рентабельність сої була нижчою за рентабельність соняшнику. Тому вирощувати її було менш вигідно, ніж соняшник.

У 2020 р. повернули виплату ПДВ трейдерам, однак поки це питання вирішувалось, посівна на 2021 р. уже почалась, а це суттєво вплинуло на вибір культур.

«З 2010 р. рентабельність вирощування сої нижча за рентабельність вирощування соняшнику. А соняшник — це основний конкурент. Ціни на нього зараз — до 20 тис. грн/т, тоді як на сою — лише 16-18 тис. грн/т. Такого ще ніколи не було. Виробника завжди цікавить економіка і вищі ціни. Економічна зацікавленість серед українців у вирощуванні сої сьогодні не надто сприятлива», — наголошує Віктор Тимченко.

Однак причин для паніки він не вбачає.

Подивимось, що буде з посівною 2022 р. — у нас ще є час. Можливо, стане менше посівів кукурудзи, адже вона вимагає великих затрат на сушіння. Але поки що ці три культури — соя, кукурудза, соняшник — як на перегонах «хто кращий». І так щороку

Те, що сої в Україні почали вирощувати менше, помітив і голова ФГ «Західагротранс» Петро Кушнір. Вже не перший рік він вирощує сою у Чернівецькій області та переконаний, що до неї незабаром фермери придивлятимуться ще пильніше.

«Сьогодні фермери відмовляються від сої, завтра її знову садитимуть. Зараз подорожчали добрива, і в бік сої знову дивитимуться. На карбаміди та азот висока ціна, оскільки газ подорожчав. Цього року всі думали: сіяти сою чи соняшник. Раніше соя була дорожчою за соняшник. Цього року — навпаки», — розповідає Петро Кушнір.

На його думку, зараз ціна на сою менша, ніж мала би бути, оскільки немає попиту. Через те, що врожайність сої більше, а попит менший, сільгоспвиробники почали менше її сіяти.

Цьогоріч урожайність сої була непоганою. Збирали по 3,5-4 т/га. Цього літа йшли дощі, і соя була хороша скрізь

Однак фермер переконаний, що сою в Україні сіяли і будуть сіяти, якщо, звісно, ціна на неї не впаде.

«У нас усі дрібні фермери сіють тільки сою, адже з нею найменше проблем. Кукурудзу сіяти вже складніше. До неї потрібен спеціальний комбайн, жниварка, є ще чимало різних нюансів. А соя, до того ж, гарний попередник, після неї добре зернові сіються», — стверджує Петро Кушнір.

Цьогоріч фермер мав 300 га під соєю й наступного року не збирається зменшувати площі.

 

 AgroPortal.ua

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!