Соя та кукурудза в США: зсув посівних площ може скоригуватися, – Карен Браун

Джерело:  Reuters
микс

Рідко буває, щоб постачання кукурудзи в США збільшувалося в маркетинговий рік, тоді як постачання сої знижувалося, але це саме те, що відбувається в 2023-24 роках, зберігаючи ціни на сою відносно високими в порівнянні з кукурудзою.

Для кукурудзи та соєвих бобів у США щороку встановлюється однакова літня погода, тому постачання обох видів, як правило, рухаються в одному напрямку. Умови цього літа були недосконалими, і врожайність не виправдала очікувань, але десятирічний максимум площ під кукурудзою допоміг зібрати рекордний урожай.

Міністерство сільського господарства США прогнозує, що загальні запаси кукурудзи в США у 2023-24 роках зростуть на 10% у річному обчисленні, тоді як запаси сої, як очікується, скоротяться на 3%. Останній подібний випадок стався у 2007-08 роках, коли фермери США отримали стимул вирощувати більше кукурудзи на основі нових вимог до відновлюваного палива, пов’язаних із виробництвом етанолу на основі кукурудзи.

Співвідношення поставок кукурудзи та сої до США: рік до року

Зростання цін на кукурудзу в 2007-08 роках і скорочення поставок сої були обумовлені політикою, і єдиним іншим недавнім роком, схожим за спрямованістю, був 2003-04, коли врожай сої в США став жертвою рідкісних, широко поширених проблем зі шкідниками, а також посушливою. погоди.

Але в 2023-24 роках таких пом’якшувальних обставин не було, що говорить про те, що ринкові ціни наприкінці минулого і на початку цього року були надто високими для кукурудзи, а не для соєвих бобів. Посіви кукурудзи у 2023 році досягли майже 95 мільйонів акрів, що приблизно на 5% більше, ніж у середньому останнім часом.

Однак зміни, ймовірно, відбудуться у 2024 році, оскільки найбільші зрушення у посівних площах у США, зокрема зниження посівів кукурудзи та збільшення посівів бобових, спостерігаються у наступні роки зі значним стрибком запасів кукурудзи. Деякі з цих років включають 2008, 2014 та 2017 роки.

Довгострокові прогнози Міністерства сільського господарства США, опубліковані раніше цього місяця, передбачають саме це: у 2024 році площа кукурудзи в США становитиме 91 мільйон гектарів, а соєвих бобів – 87 мільйонів проти 83,6 мільйона у 2023 році. Тим не менш, вони аналогічні раннім заповнювачам площ за останні пару років, тому їхня вага сумнівна.

АКРИ І ЦІНИ

Високі врожаї збільшують запаси, але відмінності в посівних площах останніми роками, схоже, були рушійною силою, коли йдеться про фактичний вплив пропозиції. Це посилило ситуацію із соєю, оскільки ринок був більш оптимістичний щодо олійних культур, ніж американські фермери.

За останні шість років попередні оцінки посівних площ соєвих бобів у США в березні перевищили фактичні дані на 22,2 мільйона акрів, що становить близько 1,1 мільярда бушелів виробництва за консервативної врожайності в 50 бушелів з акру. Десять мільйонів із цих акрів було засіяно лише у 2019 році.

Це можна порівняти з прогнозованими кінцевими запасами сої США на 2023-24 роки у вигляді 245 мільйонів бушелів.

Кукурудза також втратила гектари за останні шість років порівняно з початковими очікуваннями ринку, але тільки на чисту суму 5,2 мільйона акрів, що становить близько 840 мільйонів бушелів при консервативній врожайності 176 барелів на рік. Кінцеві запаси кукурудзи в США у 2023-24 роках оцінюються у 2,16 мільярда бушелів.

Цікаво, що Міністерство сільського господарства США за кілька років, що передували 2007/08 році, також переоцінювало посівні площі сої у США у березні та недооцінювало кукурудзу.

Але 2024 може стати роком соєвих бобів, оскільки чиказькі ф’ючерси на сою, як найближчі, так і відкладені, торгуються на найвищих рівнях для цієї дати в порівнянні з кукурудзою за кілька років. Ціни на кукурудзу протягом 2023 року зазнали найсильнішого падіння за останні десять років.

Співвідношення листопадових соєвих бобів до грудневої кукурудзи CBOT

Виробник Crop Watch в Північній Дакоті, штаті з посівними площами, що вагаються, говорить, що в даний час соєві боби мають невелику перевагу по прибутку перед кукурудзою в його планах на 2024 рік. Соєві боби також вимагають меншої кількості ресурсів, які, на думку виробника, надто дорогі в порівнянні з поточною ціною на кукурудзу.

Сценарій високої пропозиції кукурудзи в США та низької пропозиції бобових у 2023-24 роках може трохи зміститися у бік центру з наближенням кінця маркетингового року в серпні. Але з будь-якими змінами, швидше за все, доведеться почекати принаймні до початку наступного року, оскільки Міністерство сільського господарства США зазвичай не вносить великих змін до свого грудневого звіту щодо США.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!