Соя цікавіша за кукурудзу як експортна культура — думка

Джерело:  SuperAgronom.com
соя

В агрохолдингу A.G.R. Group цьогоріч майже повністю відмовились від кукурудзи. Замінили її на сою. Про це йдеться в матеріалі «Круте піке кукурудзи 2023: ставки на олійні та обсяги виробництва» на SuperAgronom.com.

Сіють в A.G.R. Group соняшник і сою, а ще гірчицю чорну й білу і коріандр. Під озимий ріпак відвели 700 га. Від кукурудзи цьогоріч відмовилися повністю. В першу чергу, на це рішення вплинуло обмежене використання морських портів, збільшення вартості логістики та послуг елеваторів.

«Наш агрохолдинг цього року повністю відмовився від кукурудзи. Залишили тільки близько 300 га на силос для власного тваринництва. Ми отримали менший, ніж очікуваний, результат від експорту кукурудзи, тому прийняли рішення відмовитись від цієї культури. Як і більшість сільгоспвиробників, цього року ми надаємо перевагу культурам, на собівартість яких не так суттєво впливає непрогнозоване збільшення вартості логістики: соя, соняшник, гірчиця», — прокоментував Ігор Шестопалов, голова правління A.G.R. Group.

Замінили кукурудзу соєю, доробка якої обходиться на порядок дешевше. До того ж соя наразі цікавіша як експортна культура.

«Соя — це культура, яку збираєш базисно, відправляєш на елеватор і витрачаєш набагато менше грошей порівняно з кукурудзою, яка дає великий вал, на доробку якого потрібен час. Ми вирішили максимально сіяти те, що дає менший вал і швидко збирається», — додав Олександр Аракелян, керівник агрономічного відділу холдингу.

Як зазначається в матеріалі, у північних кластерах холдингу відмовилися від кукурудзи ще до повномасштабної війни. Цьогоріч там планували сіяти гречку, але потім вирішили змінити план на гірчицю, якою на сьогодні вже засіяли 1 200 га. Всього гірчицею планують зайняти понад 2500 га.

В Лохвицькому кластері A.G.R. Group донедавна була кукурудза. Нині там вирощують 400 га коріандру, решту площ засівають соняшником і соєю. Посіяли також небагато гороху, щоб збагатити сівозміну. У майбутньому до кукурудзи планують повернутися.

Водночас хоч площі під кукурудзою і зменшуються, але не всі повністю відмовляються від культури.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!