Соняшниковий бум у Німеччині продовжиться у 2023 році.

Джерело:  AgroXXI
подсолнечник

Фермерам пропонують високоолеїнові сорти та зі стійкістю до гербіцидів.

Про це пише Клаус Стротманн у статті на порталі Аgrarheute.com: «Соняшники в тренді – посівні площі в 2022 році збільшилися більш ніж удвічі. Будь-який німецький фермер, хто зацікавлений у вирощуванні соняшнику у 2023 році, має найближчим часом зробити свій вибір сорту та купити насіння заздалегідь, оскільки зі збільшенням попиту насіння може не вистачити. Наступного року багато землеробів вперше почнуть вирощувати соняшник, у тому числі високоолеїновий та зі стійкістю до гербіцидів.

Особливості вирощування високоолеїнового соняшника

Консультанти з рослинництва Сервісного центру для сільських районів (DLR) у Нойштадт-ан-дер-Вайнштрассі нагадують, що вирішальними факторами для вибору високоолеїнового сорту є ранньостиглість, висока стабільність урожаю та високий вміст олеїнової кислоти у зв’язку з генетично стабільним профілем жиру.

Сорти соняшнику з високим вмістом олеїнової кислоти дозрівають пізніше, ніж звичайні сорти, і більш вимогливі до води порівняно зі звичайними. Але й ринкові ціни на високоолеїновий соняшник суттєво вищі за +20%.

В агропрактиці для збереження підвищеного вмісту олеїнової кислоти рекомендується ізольований обробіток високоолеїнових сортів на відстані не менше 200 м від традиційних сортів. Це запобігає перенесенню пилку комахами між двома формами, що розмножуються.

Нині над ринком представлено кілька сортів групи среднеранних термінів дозрівання, рівень врожайності яких можна порівняти зі звичайними сортами.

Регульована сівозміна з інтервалом між посадками не менше чотирьох років знижує зараження склеротініозом. У той же час перерви у вирощуванні протидіють зниженню вмісту олеїнової кислоти, спричиненому небажаною падалицею від звичайних соняшників.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!