Ризики зниження поставок олійних та соняшникової олії з України наступного сезону зростають

подсолнечное масло

Аналітики S&P Global оцінили перспективи ринку олійної та олії в Україні з урахуванням поточних реалій.

«Ринок дуже напружений поточною ситуацією — переробка олійних та промисловість в Україні повністю зупинилися, є й затримки відвантажень, — сказало джерело 28 лютого. — Якщо це триватиме 2-3 тижні і довше, може відстрочити весняні посіви сої та соняшнику та поставити під загрозу цілі за гектарами для наступного сезону».

ВИРОБНИЦТВО НАСІННЯ СОНЯШНИКА

Основні регіони виробники соняшника вже порушені конфліктом, можуть виникнути перебої з логісткою, постачанням ПММ, добрив

Площі під посіви можуть бути скорочені

Основними регіонами-виробниками є Дніпропетровська, Кіровоградська, Харківська, Запорізька, Миколаївська, Луганська, Одеська та Полтавська області, на які припадає 62% усіх посівних площ країни.

ПЕРЕВЕЗЕННЯ НАСІННЯ СОНЯШНИКУ

Проблеми з транспортуванням соняшнику та продуктів переробки

Крім використання насіння для переробки та виробництва олії та шроту, Україна також експортує насіння соняшнику великим споживачам, таким як Туреччина. За даними Platts Analytics, цього сезону Україна має експортувати 350 000 тонн насіння, що становить близько 10% світового експорту.

ВИРОБНИЦТВО

Через перераховані вище проблеми виробництва зупиняються

Переробні потужності перевищують обсяги виробництва насіння соняшника в Україні, а це означає, що переробники зазвичай конкурують за насіння. Наприклад, у 2020 році загальні потужності з переробки олійних культур в Україні становили близько 23 млн. тонн, з яких 19 млн. тонн припадало на насіння соняшнику, згідно з даними Міністерства сільського господарства США.

У зв’язку з орієнтацією на експортний ринок більшість українських переробних потужностей для зручності логістики розташовані близько до чорноморських портів, часто на значній відстані від районів виробництва насіння в центрі та на сході країни. За даними Міністерства сільського господарства США, олія в Україні орієнтована на експортний ринок, при цьому 91% її виробництва призначено для зарубіжних країн. Порівняно з Росією, іншим великим виробником, Росія споживає майже 35% олії власного виробництва всередині країни. Загалом на Чорне море припадає майже 80% світового експорту олії.

ТЕРМІНАЛИ, ПОРТИ

Закриття ключових портів відвантаження зупинило навантаження соняшникової олії на судна.

«Порти не працюють, відвантаження не здійснюються — нервозність у Роттердамі, на Чорному морі та на ринках призначення», — сказало джерело. «Туреччина нервує, щоб отримати свої поставки, і Індія нервує».

Міністерство інфраструктури України оголосило, що військові країни наказали закрити усі порти 24 лютого. Одне джерело на ринку повідомило, що близько 300 000 тонн української соняшникової олії було заплановано до відвантаження в кінці лютого та березні, але це, швидше за все, не буде відвантажено, а ринки призначення тепер намагаються замінити ці обсяги рослинними оліями, які доступні з інших джерел.

Найбільшими портами Чорного моря для олії в Україні є Миколаїв, Чорноморськ, Дніпро, Одеса, Херсон і Південний, розташовані на південному заході країни на північному узбережжі Чорного моря. Як правило, для перевезення соняшникової олії в основні експортні напрямки, включаючи Індію, ЄС, Китай, Близький Схід та Північну Африку, можна використовувати танкери для перевезення чистих продуктів, танкери-хімовози або навіть контейнери для перевезення флексі-бегів, а насіння можна експортувати суходолом.

 

Oilworld

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!