Ринки зерна та олійних культур США цього року продемонстрували історичний спад на тлі відновлення світових поставок

Джерело:  Oilworld
микс

Ринки зерна та олійних культур США цього року продемонстрували історичний спад на тлі відновлення світових поставок, а ціни продовжували падати минулого тижня навіть після того, як спекулянти зробили ведмежі ставки на кукурудзу в Чикаго.

За тиждень, що закінчився 20 лютого, фінансові менеджери збільшили свою чисту коротку позицію щодо кукурудзяних ф’ючерсів та опціонів CBOT до рекордних 340 732 контрактів з 314 341 тижнем раніше. Це перевищило попередній рекордний показник у 322 215 контрактів, встановлений у квітні 2019 року.

З іншого боку, чисті довгі позиції виробників, продавців та інших кінцевих користувачів щодо кукурудзяних ф’ючерсів та опціонів CBOT досягли рекордних 58 342 контрактів на 20 лютого. Ця група учасників ринку рідко тримає чисті довгі позиції і робить це лише тоді, коли спекулянти вкрай ведмежі.

Востаннє фінансові менеджери тримали чисту довгу позицію щодо кукурудзи CBOT на початку серпня, і з того часу найбільш активні ф’ючерси на кукурудзу Cv1 впали майже на 20%. Березневі та травневі контракти на кукурудзу впали на 2-3% за тиждень, що закінчився 20 лютого.

Відкритий інтерес до ф’ючерсів та опціонів на кукурудзу CBOT станом на 20 лютого був приблизно нормальним на той момент, але частка валових коротких позицій із керованими грошима склала майже 25%, що відповідає максимуму квітня 2019 року.

Фінансові менеджери на тижні, що закінчився 20 лютого, збільшили свою чисту коротку позицію щодо ф’ючерсів та опціонів на сою CBOT до 136 677 контрактів зі 134 500 тижнем раніше, відзначивши свій 14-й тиждень поспіль як чисті продавці сої. До цього найдовша смуга продажів складала 10 тижнів.

Новий чистий дефіцит керованих коштів за соєвими бобами є найведмежішим з травня 2019 року, коли також стався рекордний чистий дефіцит у 168 835 контрактів. Востаннє фонди тримали чисту довгу позицію щодо соєвих бобів наприкінці цього року, і з того часу найбільш активні ф’ючерси CBOT Sv1 впали приблизно на 13%.

До 2019 року рекорд керованих чистих коротких позицій щодо соєвих бобів становив 118 863 ф’ючерсних та опціонних контрактів, встановлений у червні 2017 року, а найбільший чистий короткий короткий термін за кукурудзою склав 230 556 контрактів з листопада 2017 року.

У період із середи по п’ятницю березневі та травневі ф’ючерси на кукурудзу впали ще на 4,5%, а на соєві боби в ті самі місяці знизилися на 3,5–4%. Найбільш активні ф’ючерси на кукурудзу та соєві боби в п’ятницю досягли найнижчих рівнів з кінця 2020 року, а кукурудза в першому місяці впала нижче 4 доларів за бушель уперше з листопада 2020 року.

Млявий експортний попит на соєві боби у США, а також великі врожаї кукурудзи та соєвих бобів у Південній Америці вже кілька тижнів тиснуть на ринок, хоча нещодавні прогнози уряду США про суттєве зростання внутрішньої пропозиції у 2025 році завдали ще одного удару за цінами.

ПРОДУКТИ ПШЕНИЦІ ТА СОЇ

Ф’ючерси на кукурудзу, соєві боби, соєвий шрот та соєву олію на CBOT досягли мінімуму контрактів у п’ятницю, хоча останні життєві мінімуми пшениці були зафіксовані минулого вівторка. Фінансові менеджери були нетто-продавцями ф’ючерсів та опціонів на пшеницю CBOT на тижні, що завершився 20 лютого, хоча їх чистий дефіцит у 68 524 контракти значно відстає від недавніх максимумів.

Цього ж тижня фінансові менеджери активно продавали ф’ючерси та опціони на соєву олію CBOT, збільшивши свою чисту коротку позицію до 52 841 контракту з 35 440 тижнем раніше. Це їхня найведмежа позиція щодо нафти на даний момент.

Вони також продовжили продавати ф’ючерси та опціони на соєвий шрот CBOT, збільшивши чисту частку коротких позицій до 30684 контрактів з 27592 тижнем раніше. Фонди були чистими продавцями їжі протягом 12 з останніх 13 тижнів, і їхня позиція станом на 20 лютого є четвертою за величиною ведмежою датою після 2020, 2019 та 2016 років.

Карен Браун – ринковий аналітик агентства Reuters. Висловлені вище думки є її власними.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!