Ряска може замінити сою

Джерело:  AgroXXI

Ряска виробляє у 15 разів більше білка на гектар у порівнянні із соєю, її можна використовувати як білкову культуру.

Ряска виробляє в 15 разів більше білка на гектар порівняно із соєю, її можна назвати водяною сочевицею та продавати як білкову культуру. З такою ідеєю виступила британська компанія, зайнята в секторі альтернативних харчових продуктів, яка позиціонує ряску як конкурента сої у недалекому майбутньому.

До 2023 року ринок рослинних білків досягне вартості в 200 млрд доларів США, проте, на думку британської компанії Sustainable Planet, не треба покладатися тільки на сою – є й інші, більш сприятливі культури з точки зору екології, а саме… ряска.

«Ми називаємо ряску «водяною сочевицею», тому що це справді білкова культура з чудовими характеристиками. Ряска – одна з найбільш швидко зростаючих рослин на Землі, найбагатша білком рослина на планеті з великою кількістю необхідних мікроелементів. Двома з цих мікроелементів є антиоксиданти зеаксантин і лютеїн, що борються із запаленням. Також у рясці є вітамін В12, який природним чином міститься тільки в м’ясі, молочному сирі та курячих яйцях.

На відміну від сої, ряска не потребує орних земель, розмножується кожні 24 години, повторне використання води – 95%, тобто у 17 разів менше, ніж потрібно для сої. Порівняно із соєю ряска дає вихід білка з гектара в 10-15 разів більше. Не потрібні пестициди, складна та дорога техніка. Комерційне, великомасштабне та стійке вирощування водяної сочевиці можливе у природних умовах для виробництва білкових концентратів та ізолятів без смаку та запаху. Зрештою, ряска вміє поглинати з повітря азот та вуглекислий газ, що важливо для захисту клімату», – пояснює Sustainable Planet переваги ряски.

Компанія також має глобальне виняткове право на патент Вагенінгенського університету в Нідерландах на вилучення ізоляту RuBisCo. Університет Вагенінгена є світовим лідером у галузі досліджень ряски та екстракції білка.

За словами компанії, ключові райони комерційного вирощування ряски знаходяться у таких регіонах, як Східна Африка, Близький Схід та Південна Азія. У деяких країнах вже запущено пілотних проектів. Так, Уряд Мозамбіку виділив Sustainable Planet під ряску 100 гектарів засолених земель, які непридатні для вирощування інших сільськогосподарських культур. Як зазначила Сьюзен Пейн, головний операційний директор, на даний момент попит на білок з ряски перевищує пропозицію, таким чином мета – довести, що соя не єдине джерело білка – частково досягнута.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!