Румунії та Болгарії складно буде перетворити значні початкові запаси зерна на значний експорт у сезоні 23/24 

Джерело:  Argus Media
EuroGrainHub

За словами учасників ринку на галузевій конференції EURO GRAIN HUB Exchange & Forum, яка відбулася в Бухаресті, Румунії та Болгарії може бути важко перетворити високі початкові запаси на високі показники експорту у 2023-24 маркетинговому році (липень-червень) через низький попит з боку основних покупців регіону.

Румунія та Болгарія очікують, що виробництво пшениці в 2023 році перевищить середній рівень, але також збираються перенести надзвичайно великі обсяги старого врожаю в новий сезон 2023-24.

Понад мільйон тонн румунського врожаю 2022 року залишається в країні, сказав на конференції Александру Неагу, трейдер Cargill Romania. За словами Неагу, щомісячний експорт країни може зрости в червні завдяки нещодавнім експортним угодам, але інші учасники ринку повідомили про низький інтерес до румунської пшениці старого врожаю. Трейдери та портові оператори повідомили, що сховища зерна та олійних культур у румунському порту Констанца заповнені, а румунські фермери також притримали частину свого врожаю 2022 року.

Тим часом сусідня Болгарія збирається перенести понад два мільйони тонн пшениці старого врожаю в новий 2023-24 маркетинговий рік, що приблизно в 10 разів перевищує звичайний перехідний обсяг, за словами Стояна Валева, керівника фірми з торгівлі та зберігання Grainstore Bulgaria. Більшість цих запасів зберігається на фермах, і виробники очікують відновлення світових цін через невизначеність щодо зернового коридору в Україні.

Валєв відзначив низьку доступність і дефіцит твердої валюти серед ключових ринків Болгарії на Близькому Сході та в Північній Африці, а також втрати в каботажному бізнесі. Як наслідок, більшість болгарського експорту пшениці цього маркетингового року було продано через міжнародних трейдерів через державні закупівлі, сказав Валев, у тому числі ODC Тунісу та OAIC Алжиру. За даними GTT, Болгарія збільшила свої поставки до Алжиру в чотири рази за рік, щоб увійти до трійки найбільших постачальників Алжиру в 2022-2023 роках.

Болгарія очікує зібрати рекордний урожай пшениці цього року завдяки сприятливій погоді та високій врожайності, що має компенсувати вищі витрати на виробництво. Але наразі було продано лише близько 200 000-300 000 тонн цієї пшениці нового врожаю, у порівнянні з приблизно 1,5 мільйонами тонн на той самий момент у минулому році, сказав Валєв.

Водночас Неагу очікує, що виробництво пшениці в Румунії становитиме близько 10,5 млн тонн у 2023 році, що відповідає квітневому прогнозу Agritel у 10,35 млн тонн і знаходиться на середньо-нижньому рівні загальних ринкових очікувань, коливаючись до 12 млн тонн.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!