росія знову заборонила експорт ріпаку

рапс

Уряд рф відновив заборону на експорт ріпаку, який діятиме до 31 серпня 2024 року.

“Рішення дозволить забезпечити завантаження вітчизняних підприємств, які виробляють ріпакову олію, а також забезпечити тваринництво необхідними продуктами переробки цієї олійної культури”, – йдеться у повідомленні уряду росії.

Заборона не поширюватиметься на експорт до країн Євразійського економічного союзу (ЄАЕС), Абхазії та Південної Осетії (грузинські території окуповані росією). Виняток також зробили для постачання автомобільним та залізничним транспортом через пункт пропуску Забайкальськ на кордоні з Китаєм. Крім того, заборона не діятиме для постачання ріпаку в рамках міжнародних міжурядових угод та надання гуманітарної допомоги іноземним державам.

Ще в березні 2022 року росія запровадила заборону на вивезення соняшнику та ріпаку, а також квоти на експорт соняшникової олії та шроту. Як пояснювали в мінсільгоспі рф, такі обмеження дозволять виключити ризик дефіциту та різкого зростання цін на сировину в росії.

Заборона на експорт ріпаку була вперше введена з 1 квітня 2022 року по 31 серпня 2022 року, потім продовжувалася кілька разів. На відміну від соняшникової олії, ріпакової в росії споживають мало. Здебільшого вона експортується. Таким чином, заборона на експорт ріпаку, до всього іншого, дозволить переробляти його повністю всередині росії і постачати на експорт вже продукцію з високою доданою вартістю.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!