росія витісняє Казахстан із зернових ринків

зерно

Російська агропродукція продовжує заповнювати ринки, які традиційно належали Казахстану. При цьому, ціна пропонується набагато нижча за нашу. Голова найбільшого казахстанського агрохолдингу «Олжа Агро» Алішер Ходжаназаров заявив, що Казахстан, постійно перебуваючи в низьких цінах, втрачає свої ринки. Коли зерновики вийдуть із цієї ситуації, незрозуміло. Він вважає, що на ринок очікує ще кілька років низьких цін.

«Нові загрози та ризики у сільському господарстві вдарили і по казахстанському ринку експорту. Раніше, умовно, ми збирали 15 млн. тонн зерна, і при посусі, зібравши 13-14 млн. тонн, завжди це компенсувалося високою ціною. Будь-який сільгоспвиробник знав, що врожайність компенсується високою ціною. І, навпаки, якщо зібрали 16-17 млн. тонн, низька ціна компенсується високим валом. Наразі ситуація дуже змінилася», – повідомляється в інформації, розміщеній на сторінці О.Ходжаназарова в соцмережах.

Зерновий дефіцит покривається імпортом із Росії. Як наслідок – постійний надлишок сировини та низькі ціни.

«Ми втрачаємо ринки. Якщо 10 років тому країн-імпортерів нашої продукції було 65, то зараз лише 15. На сьогодні основні країни-імпортери нашої агропродукції – це Узбекистан, Таджикистан, Іран, Афганістан, Китай. Але ці ринки почали заповнюватися російської агропродукцією. Таким чином ми постійно знаходимося на цих низьких цінах. Коли ми вийдемо з них – незрозуміло. Ймовірно, на нас чекає кілька років низьких цін», – інформує голова холдингу.

Як раніше повідомляли казахстанські трейдери, ціна за зерно, яка після рясних опадів пішла вгору, не протримається довго. Очікується зниження цін.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!