росія розглядає можливість виходу із «зернової угоди»

Джерело:  УкрАгроКонсалт
логістика
UkrAgroConsult

росія розглядає можливість виходу з угоди, яка дозволяє Україні експортувати зерно з чорноморських портів, заявив президент володимир путін, повідомляє УкрАгроКолнсалт із посиланням на Bloomberg.

Він зазначив, що росія кілька разів погоджувалася на продовження угоди не в інтересах України, а для своїх союзників в Африці та Південній Америці.

росія схвалила угоду «для підтримки країн, що розвиваються – наших друзів, і для того, щоб домогтися зняття санкцій з нашого аграрного сектора. Нас знову обдурили. Зараз ми думаємо, як ми можемо вийти з цієї так званої зернової угоди», сказав путін.

росія неодноразово погрожувала вийти з угоди, яка була укладена за посередництва ООН і Туреччини в 2022 році та продовжена на 2 місяці в середині травня 2023 року. Навіть із залученням росії рух до українських портів було порушено, причому Україна звинуватила росію в повільних перевірках і блокуванні суден, які прямують до одного з трьох портів в рамках угоди.

росія та Україна є основними експортерами сільськогосподарської продукції, і неоднозначні думки щодо долі угоди сприяли нестабільності цін на зерно. За даними УкрАгроКонсалт, в травні загальні поставки сільськогосподарської продукції через безпечний коридор були найнижчими з моменту його узгодження.

Після коментарів путіна пшениця, що торгується в Чикаго, зросла на 1,1% 13 травня.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!