Росія продовжує перешкоджати нормальній діяльності “зернової угоди”, – Держдеп

Джерело:  Укрінформ
США

Держдеп США назвав “явними порушеннями” Чорноморської зернової ініціативи з боку Росії, яка намагається перешкоджати морському трафіку з українським зерном в одному з трьох обумовлених угодою морпортів.

Про це заявив у вівторок під час пресбрифінгу у Вашингтоні речник Державного департаменту США Метью Міллер,

“Росія продовжує перешкоджати нормальній діяльності цієї рятівної ініціативи”, – підкреслив Міллер.

Він зауважив, що це не є чимось новим, адже від самого початку, відколи “висохли чорнила” на вперше укладеній зерновій угоді, Росія почала скаржитися та відкрито перешкоджати їй.

“Ми повинні чітко розуміти, що тут діється: сторони домовилися забезпечити безперешкодний експорт українського продовольства з трьох портів. Тепер Росія відмовляється пускати судна до одного з цих трьох, і це є явним порушенням їхніх зобов’язань у рамках Чорноморської зернової ініціативи”, – пояснив Міллер.

Він нагадав, що така обструкція з боку РФ та погрози вийти з угоди загрожують підвищенням світових цін на продовольство та зменшенням доступності їжі для країн, які цього потребують найбільше.

“Ми вкотре закликаємо Росію припинити тримати у заручниках глобальні поставки продовольства”, – заявив речник Держдепартаменту США. 

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!