Росія частково розблокувала роботу “зернового коридору”

Джерело:  Цензор.НЕТ
коридор

Спільний координаційний центр (СКЦ) 5 червня провів як мінімум по одній інспекції суден на вхід та на вихід “зерновим коридором”, які стали першими після 31 травня. За даними СКЦ, на вхід до порту “Південний” пропущено суховантажне судно Navios Sagittarius дедвейтом 75,6 тис. тонн під прапором Панами, воно стало першим судном, пропущеним “зерновим коридором” у напрямку цього порту після 2 травня.

У напрямку на вихід СКЦ у понеділок провів інспекцію суховантажного судна Maroulio S, що прямує з порту “Чорноморськ” до Іспанії з 65,84 тис. тонн кукурудзи.

Як повідомлялося, до цього після відновлення роботи “зернового коридору” 19 травня СКЦ провів інспекцію лише одного судна, що вийшло з вантажем з українських портів, – 31 травня суховантаж Xin Shun пішов до Китаю з 44 тис. тонн кукурудзи та 19,5 тис. тонн ячменю з порту “Одеса”. Водночас у напрямку українських портів “зерновим коридором” пройшли 29 суден.

З початку червня інспекції суден у рамках “Чорноморської зернової ініціативи” не проводилися взагалі – ні на вхід до українських портів, ні на вихід з них.

Нагадаємо, 1 червня у Мінінфраструктури України заявили, що робота “Чорноморської зернової ініціативи” знову зупинена, оскількои Росія заблокувала реєстрацію вхідного флоту до всіх портів України. Зокрема, 30 та 31 травня Росія зареєструвала для інспекції лише 1 вхідне судно на порт “Чорноморськ”, в той час коли інші сторони СКЦ підтвердили до участі в “Чорноморській ініціативі” 10 суден до всіх трьох портів.

2 червня на брифінгу повідомив представник генсека ООН Стефан Дюжаррік розповів, що Росія відмовляється пропускати судна до українського порту “Південний” в рамках “зернового коридору”, допоки Україна не відновить експорт російського аміаку через Одесу. Він також підтвердив, що через дії російської сторони з 24 травня кількість реєстрацій суден в рамках “зернового коридору” зменшилася із трьох до двох на день.

У травні Росія погрожувала заблокувати роботу “зернового коридору”, хоча укладені угоди передбачають автоматичне продовження його роботи на чотири місяці – до 18 липня. 17 травня Росія нібито погодилась продовжити виконання угоди ще на два місяці.

Раніше співвласник російських виробників добрив “Уралхім”, “Уралкалій” та “Тольяттіазот” Дмітрій Мазєпін звернувся до Владіміра Путіна з проханням вирішити питання відновлення транзиту російського аміаку на експорт через Одесу. Про це офіційно повідомляв Кремль.

Однак президент Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що підтримає ідею відновлення експорту російського аміаку через Україну лише в тому випадку, якщо РФ поверне всіх українських військовополонених.

“Зернова ініціатива”, ухвалена в липні 2022 року, дозволила експортувати зерно з трьох українських портів: “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний”.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!