Росія блокує вхід у порт “Південний” попри поновлення “зернової ініціативи”

Джерело:  Суспільне
Південний

Про це заявляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

“Робота “зернової ініціативи” поновилась, але Росія в Спільному координаційному центрі продовжує блокувати вхідний флот на найбільш глибоководний порт “Південний”, — йдеться у повідомленні.

Зокрема, 19 травня, були проінспектовано 3 судна, які йдуть на завантаження до портів “Одеса” та “Чорноморськ”. В інспекції і реєстрації суден на порт “Південний” Росія відмовила в односторонньому порядку і без пояснення причин, зазначають в міністерстві.

20 травня російська делегація в СКЦ погодилась провести 7 інспекцій вхідного флоту на порти “Одеса” та “Чорноморськ”, але провела лише 2. Всі заявлені на порт “Південний” Росія знов викреслила як з реєстраційного списку, так і з інспекційного плану, наголошують в Мінінфраструктури.

При цьому на 21 травня заплановано лише 4 інспекції, але знов без суден на порт “Південний”.

“Таку деструктивну політику країна-агресор здійснює вже майже місяць, з 29 квітня 2023. Наразі в порту “Південний” понад 1,5 млн тонн агропродукції для 10 країн світу, в тому числі Африки та Азії, має бути завантажено на 26 суден, які продовжують очікувати в територіальних водах Туреччини”, — зазначається в дописі.

У міністерстві констатували, що порт “Південний” через брак флоту зупинено.

“Фактично Росія не допускає його до участі в “зерновій ініціативі”, що є черговим грубим порушенням підписаної угоди. Таким чином Росія знайшла новий шлях, як зменшити ефективність “зернової угоди” і відповідно зменшити експорт на потреби світу. Адже порт “Південний” є найбільшим портом за пропускною здатністю і його виключення суттєво вплине на зменшення експортних обсягів”, — пише пресслужба Мінінфраструктури.

У такий спосіб Росія вкотре демонструє, що для неї не існує ані норм міжнародного права, ані принципів, підкреслюють в міністерстві.

“Країна-агресор не планує виконувати домовленості, під якими вона сама підписалась, і продовжує використовувати їжу як зброю в політиці шантажу. Сподіваємося партнери по угоді знайдуть рішення. В протилежному випадку змушені констатувати, що “зернова Ініціатива” не працює на умовах підписаної всіма сторонами угоди”, — йдеться у повідомленні.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!