російські хлібопекарі попросили збільшити держпідтримку через зношеність заводів

Джерело:  РИА Новости
хлеб продукты

Сильний знос виробничих фондів роблять недостатньою державну допомогу, яку одержують російські хлібопекарі. Про це РИА Новости заявив президент Російського союзу пекарів (РСП) Олексій Лялін.

За його словами, якщо не враховувати незначних винятків, то все, що на сьогодні є в галузі, було спроєктовано 1954 року. Через це потрібен комплексний підхід щодо модернізації та переформатування виробництва в цілому.

Хлібопеки зверталися до мінсільгоспу рф з проханням прийняти програму розвитку хлібопекарської галузі до 2035 року. Як мінімум, вона необхідна через зміну центрів проживання людей та умови їхньої праці. Нині підприємства працюють на межі рентабельності, підтримки не вистачає, а супутні витрати зростають.

На кінець 2023 року держпідтримка діє лише в окремих регіонах. Постанови уряду про компенсацію частини витрат виробникам борошна, хліба та хлібобулочних виробів було прийнято наприкінці 2020 року. На той момент ключова ставка становила 4,5%, а зараз – 15%. Низькі ціни на зерно всередині країни, пояснив Лялін, не роблять автоматично дешевим борошно, адже галузь може використовувати не кожен сорт пшениці.

А головне, вартість борошна дедалі менше впливає на ціни. Найгостріше відчуваються інші фактори, а саме подорожчання жироолійної продукції та цукру, транспортні витрати, дефіцит кадрів та здорожчання праці, вартість енергії, пакувальних матеріалів, запчастин.

Лялін зазначив, що частка «соціальної» продукції, ціни на яку не можна підвищувати, зростає, а преміальні сорти, які й забезпечують якийсь дохід підприємствами, користуються значно меншим попитом, оскільки купівельна спроможність населення не збільшується. Глава РСП наголосив, що без збільшення підтримки хлібзаводи знову почнуть банкрутувати. За його оцінкою, для модернізації галузі в росії потрібно близько трильйона рублів інвестицій (приблизно 400 млрд гривень).

Гендиректор мурманського АТ «Хлебопек» Іван Богушевич назвав великим досягненням завершення поточного року з нульовим прибутком. При цьому скористатися держпідтримкою підприємство не може, тому що не в змозі виконати умови не підвищувати ціни, які в іншому випадку виявилися б нижчими за собівартість виробництва.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!