Ритейлери відреагували на ініціативу щодо зміни умов роботи з аграріями

ритейл

Асоціація ритейлерів України виступає проти законодавчих змін до умов договорів постачання між торговими мережами та виробниками харчової продукції. Про це заявила керівник GR-напрямку Асоціації рітейлерів України Наталія Петрівська.

«На сьогодні в Україні договірні відносини між виробниками (постачальниками) та роздрібною ланкою повною мірою врегульовані нормами чинного законодавства. Волевиявлення учасників договорів має здійснюватися вільно, без будь-якого тиску з боку контрагента, інших осіб та насамперед держави», — сказала вона.

Експерт зауважила, що сьогодні сектор роздрібної торгівлі є досить конкурентним, виробники не обмежені перешкодами зі збуту власної продукції та можуть реалізовувати її як через супермаркети, ярмарки, ринки, окремі магазини, так і через власні канали.

За її словами, основна ідея, яку озвучують ініціатори законопроектів №6068, 6068-1, 6068-2, 6068-3 та 6155, — підтримка сільськогосподарських виробників, малих та середніх фермерів у доступі до торговельних мереж. Однак запропоновані депутатами законодавчі зміни можуть мати зворотний ефект та призвести до перегляду ритейлерами своєї торгової політики.

«Введення жорстких рамок для термінів розрахунків та інших обмежень під час укладання договорів постачання харчової продукції може значно скоротити присутність товарів малих та середніх фермерів на полицях супермаркетів. Ритейлери будуть змушені скорочувати асортимент, обсяги закупівель, коло постачальників, нарощувати продаж продукції власних брендів», — зазначила Петрівська.

Експерт додала, що у поточній редакції законопроект також не підтримують Державна регуляторна служба (ДРС) та Міністерство економіки України.

За словами голови ДРС Олексія Кучера, ініціатива порушує принцип свободи договору та підприємництва. Служба представила висновок за підсумками експертизи законопроектів, наголосивши на невідповідності запропонованих норм політиці дерегуляції та зменшення адміністративних бар’єрів для бізнесу та підприємництва.

Крім того, Мінекономіки оприлюднило пропозиції до законопроекту №6155. Відповідно до них, міністерство не підтримує проект, наголошуючи на невідповідності його норм положенням європейської Директиви 2019/633 щодо встановлення строків оплати за поставлені продуктові та сільськогосподарські товари.

Для довідки: у парламенті зареєстровано кілька законопроектів, які передбачають зміну правил взаємодії торгових мереж із постачальниками сільськогосподарської продукції. Йдеться про «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення сприятливих умов для товаровиробників при реалізації харчових продуктів» (№6068, №6068-1, №6068-2, №6068-3), а також «Проект Закону про основні засади торгової діяльності харчовими продуктами» (№6155).

Agroportal.ua

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!