Ріст цін на пшеницю та кукурудзу: підсумки та прогнози трейдерського сезону — експертна думка директора та власника компанії TEUS, Дмитра Казаніна

Джерело:  TEUS
Казанін ТЕУС

Як повідомляла у березні наша команда, компанія TEUS запровадила у своїй діяльності новий, трейдинговий напрямок роботи. У зв’язку із закінченням сезону, як гравці ринку, ділимося тенденціями на ринку зернових культур. Так, несприятливі погодні умови для вирощування пшениці та супутні ризики ведуть до рекордного зростання цін на продовольче зерно у новому сезоні. Цей тренд лише посилюватиметься в найближчі місяці.

Тенденції в цифрах

Як свідчать відкриті дані, запаси пшениці в Україні на сьогодні складають 5 мільйонів тонн. Минулого року в цей час вони були на рівні 8 мільйонів тонн. У новому сезоні Україна зможе поставити на експорт не більш ніж 13-14 мільйонів тонн зерна, а виробництво не перевищить показника у 19-20 мільйонів тонн, що є суттєво менше, ніж минулого року з тодішнім показником у 23 мільйони тонн.

Аналітики стверджують, що ціна на продовольчу пшеницю вже зростає, як зростає на неї попит, а кількість залишків зменшується. Ще одним фактором, котрий максимально сприяє тому, що торгівля українською пшеницею активізується, є здешевлення логістики. Так, останнім часом фрахтові ставки знизилися до 2-3 доларів за тонну. З огляду на всі перелічені фактори, у новому сезоні продовольча пшениця може досягти рекордних цінових показників. Також у квітні-травні було інтенсивне зростання цін на кукурудзу, що спровоковано зниженням кількістю пропозицій на ринку.

Дані звіту USDA

Щодо збільшення ціни, то це дуже добре видно з даних, які є в останньому звіті USDA. У ньому також йдеться про зменшення валового збору пшениці в Україні у 24/25 МР (маркетинговому році). Це показник у 21 мільйон тонн (- 2 мільйони тонн від обсягів минулого року), з яких експортний потенціал оцінюється в 14 мільйонів тонн (- 3,5 мільйони тонн від обсягів сезону, якій минає). 

Стосовно кукурудзи, то її врожай є на рівні 27 мільйонів тонн (- 4 мільйони тонн порівняно з 23/24 МР). Експортний потенціал цієї культури прогнозується на рівні 27 мільйони тонн (- 2 мільйони тонн порівняно з 23/24 МР). Загалом показник скорочення експорту в наступному сезоні в Україні складає 5,5 мільйонів тонн. Це повноцінний місяць праці експортерів України.

Кліматичні умови у світі та їх вплив на ринок

Заморозки в деяких регіонах росії теж вплинули на посіви зернових та олійних культур. Приміром, в одній лише воронезькій області пошкоджено 265 тисяч гектарів посівів. Ясна річ, що такі фактори вплинуть на світовий ринок цих культур.

Ще один з важливих чинників впливу в контексті клімату – низький запас вологи в ґрунті в Австралії. Вочевидь, цей фактор також призведе до зниження врожаю зернових культур. Саме в руслі цих тенденцій розвиватиметься динаміка цін. 

Наша компанія, здійснюючи свою трейдингову діяльність, стабільно слідкує за світовими трендами сфери та впливом на них українського ринку. Це допомагає нам діяти осмислено й ефективно.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!