Рішення ОПЕК+ про скорочення видобутку не призвело до зниження цін на нафту

Джерело:  GrainTrade

Ціни на нафту продовжують опускатися в очікуванні врегулювання конфлікту між Ізраїлем та ХАМАС, та прогнозах скорочення попиту на нафту у США, не реагуючи на скорочення запасів у США та рішення ОПЕК+.

На зустрічі ОПЕК+ 2 червня вирішено продовжити угоду про скорочення видобутку нафти на 2 млн барелів/добу до кінця 2025 р. На 2024 р всім учасникам ОПЕК+ дозволено видобувати 39,425 млн барелів/добу, а з січня 2025 р квота виросте на 300 тис барелів/добу до 39,725 млн барелів/добу.

Протягом 2024 р Алжир, Ірак, Казахстан, Кувейт, Оман, Саудівська Аравія, ОАЕ та рф добровільно скоротять видобуток на 1,7 млн барелів/добу та ще на 2,2 млн барелів/добу лише у 1-му півріччі.

Новий план США по врегулюванню конфлікту між Ізраїлем та ХАМАС може зупинити війну, яка була головним чинником зростання цін на нафту протягом останніх 9 місяців.

За даними щотижневого звіту агенції ЕІА, запаси бензину у США несподівано виросли на 2,02 млн барелів (хоча експерти очікували зниження на 1,5 млн барелів), а дистилятів – на 2,5 млн барелів при очікуваннях їх збільшення. Водночас запаси сирої нафти зменшилися на 4,16 млн барелів при очікуванні скорочення лише на 1,8 млн барелів. При цьому запаси сирої нафти у Кушингу (пункті постачання ф’ючерсів WTI) впали на 1,77 млн барелів.

Експерти очікують уповільнення розвитку економіки США, що зазвичай призводить до скорочення попиту на нафту, тим більше, що попит на дизпаливо впав до найнижчого за 26 років сезонного рівня.

Серпневі ф’ючерси на нафту марки Brent на біржі ICE Futures в Лондоні за три сесії впали на 3,5% до 81,1 $/барель (-1,6% за місяць).

За прогнозом опитаних агенцією Reuters протягом двох тижнів понад сорока аналітиків та економістів, у 2024 р середня вартість нафти марки Brent складе 84,01 $/барель, а нафти WTI – 79,56 $/барель, тоді як у квітні ціни прогнозувалися на рівні 84,62 та 80,46 $/барель відповідно. Експерти ринку не виключають можливості зниження цін на нафту до рівня 76,5-78,5 $/барель, проте війни в Україні та Ізраїлі та нові кроки ОПЕК+ можуть підтримати котирування.

З точки зору технічного аналізу котирування на нафту Brent пробили висхідний тренд і закріпилися під 200-денною середньою ціною, тому можуть вийти з діапазону 76-78 $/барель.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!