рф з 1 по 20 травня скоротила відвантаження зерна на експорт на 18%

Джерело:  Финмаркет
пшениця

росія з 1 по 20 травня відвантажила на експорт 3,394 млн тонн зерна, що на 18% менше, ніж за аналогічний період минулого року, йдеться в моніторингу Російського зернового союзу.

Як повідомила директор аналітичного департаменту Олена Тюріна, відвантаження пшениці скоротилося майже на 20%, до 2,7 млн тонн, кукурудзи – на 22,5%, до 286 тис. тонн, ячменю – відповідають показнику аналогічного періоду минулого сезону – 408 тис. тонн .

Основним покупцем російської пшениці цей період став Єгипет, але відвантаження знизилися до 457 тис. тонн із 590 тис. тонн роком раніше. Істотно менше від минулорічного відправлено до Туреччини — 127,4 тис. тонн проти 741 тис. тонн відповідно.

Водночас активно зростають відвантаження до Бангладешу — 197 тис. тонн проти 135 тис. тонн роком раніше. Відновилося й зростання експорту до Ірану.

Тюріна також звернула увагу на країни, куди минулого сезону в цей період постачання російської пшениці не було. «Серйозний обсяг – 118 тис. тонн – поставлено у Джібуті, 94 тис. тонн – до Сирії. Понад п’ять разів зросли відвантаження до Кенії, в 4,8 рази — в ОАЕ. До цих країн відправлено по 77 тис. тонн», – сказала вона.

За її словами, основними покупцями ячменю є Саудівська Аравія та Іран. Відвантаження до Садівської Аравії зросли у 6,4 раза і склали майже 140 тис. тонн, до Ірану – у 2,2 рази, до 92,5 тис. тонн. «Достатньо об’ємні поставки йдуть у Кувейт, Марокко, Алжир. У кожну з цих країн поставлено понад 30 тис. тонн», — сказала експерт.

Іран є основним покупцем російської кукурудзи. Обсяг її постачання відповідає торішньому — 148 тис. тонн. “Відвантаження до Туреччини дещо знизилися, але все ще залишаються значними – 113 тис. тонн”, – повідомила вона.

Як заявила Тюріна, пшеницю у цей період відвантажувала 41 компанія проти 53 років тому.

Говорячи про цінову ситуацію на ринку, Тюріна повідомила, що на інформації про зниження прогнозів зі збору зерна в росії через заморозки намітилося зростання цін.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!