рф незадоволена рішенням Казахстану заборонити ввезення російського зерна

стоп

Російські експортери зерна назвали заборону на імпорт пшениці, яку ввела влада Казахстану, недружньою стосовно російських сільгоспвиробників мірою. Глава Спілки вважає, що можна було піти іншим шляхом. Тим часом казахстанські виробники зерна задоволені рішенням свого Уряду. Вони заявили, що іншого виходу позбутися позаринкового тиску на сектор немає».

Заборону на ввезення російського зерна до Казахстану продовжили до кінця 2024 року. Як заявляли напередодні в Міністерстві сільського господарства Казахстану, незважаючи на заборони, що діють, росія не припиняє ввозити в республіку зерно, і робить це контрабандою. За п’ять місяців 2024 року в країну з росії незаконно було ввезено понад 1 млн тонн пшениці.

У Союзі експортерів зерна росії прокоментували посилення Казахстану. Як заявив порталу RG.ru голова Союзу Едуард Зернін, їм невідомо, який обсяг російські виробники вивезли в РК незаконним шляхом. Однак, за його словами, введений захід викликає досаду у російських колег.

“Прикро, що за гучною риторикою щодо “боротьби з контрабандою” проводяться явно недружні до російських сільгоспвиробників дії, спрямовані на банальне обмеження конкуренції”, – сказав глава Союзу.

На його думку, цю проблему можна вирішити в інший спосіб. Наприклад, проаналізувати та порівняти роботу зерновиків, які викликають підозри, із середніми обсягами врожайності у конкретній галузі Казахстану. Цей аналіз допоміг би виявити тих, хто порушує закон. Далі Казахстан просто має проводити профзаходи з цих питань.

“Якщо цього не робиться, значить, комусь це невигідно”, – припустив Зернін.

Коментуючи заплановане підвищення тарифу на транзит російського зерна через територію Казахстану, він зазначив, що захід посилить проблему безпеки в азіатських країнах.

Тим часом казахстанські зерновики висловлюють владі своєї країни подяку за рішення закрити імпорт зерна з рф. І констатують, що це зробити було непросто.

“Наша ініціатива знайшла своє застосування. Імпорт пшениці повністю забороняється за всіма видами транспорту. Я хотів би відзначити зрослу політичну волю нашого Уряду. Тому що для бізнесу цей документ є суто технічним, тоді як у міжкраїновому діалозі це досить непросте рішення і чудово, що ми змогли-таки це зробити», – повідомив Голова Союзу полеводів Казахстану Віктор Асланов.

Іншого виходу «позбутися позаринкового тиску на сектор» просто немає, сказав він.

«Бо ми зазнавали тиску більшою мірою не від російської продукції, а від тієї обставини, що вже 8 років російська, і не тільки, сільгосппродукція має свої конкурентні переваги насамперед за рахунок девальвованого рубля. Зрозуміло, що економіку крутити дуже складно, практично неможливо, але давайте хоча б у такий спосіб…

Виробники зерна просили обмежити імпорт, тому що не можуть конкурувати з росією, казахстанський товар залежується. Цього року ситуація загострена тим, що всі провідні казахстанські покупці самі отримали хороший урожай. Експорт у наступному торговому сезоні скоротиться досить сильно. Пропозиція буде висока, і в росії, і в Казахстані. Ціни будуть низькі, і експортні у тому числі», – зазначив Асланов.

При цьому, з досадою зазначив полівод, влада Казахстану планує ввести мито на експорт зерна та інших сільгоспкультур. Це рішення призведе до значного скорочення постачання казахстанської пшениці за кордон.

«Якщо ми зараз мито запровадимо, навіть якщо ми за дужки винесемо прибутки фермерів, то сама ідея не буде виконана. Тому що в умовах мита експорт скоротиться, ніхто не захоче везти на таких умовах. Щодо мит, Союз не підтримує це рішення. Рішення виглядає особливо смішно, оскільки нещодавно ми просили уряд обмежити імпорт. А тут нам і експорт обмежують», – сказав Віктор Асланов.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!